Носењето на маска во тек на светска пандемија со коронавирус претставува проблем, поготово на лицата кои носат очила за вид. Замаглувањето на стаклата на очилата не е невообичаена појава бидејќи со секое вдишување и издишување се создава кондензација која ја отежнува прегледноста.

Откако британскиот политичар Мајкл Глоув бил фотографиран со замаглени очила, д-р Хилари Џонс се појавил на популарното шоу „Добро утро Британија“ и споделил корисен совет.

„Очилата треба да се носат над маската така што здивот нема да се кондензира на стаклата. Претходно добро е да се исперат очилата со сапун и вода, а потоа да се остават на воздух да се исушат“, истакнал тој.

„Ова ќе предизвика анти-замаглен ефект, кој е привремен, но ефикасен“, додал тој.