Доналд Џон Трамп е роден на 14 јуни 1946 година во Њујорк како четврто дете во семејството на Фред и Мери Ен Трамп, заедно со уште двајца браќа и две сестри.

Од страната на неговиот татко, тој доаѓа од Германија, од каде неговиот дедо Фридрих емигрирал во САД во 1885 година, додека неговата мајка е имигрант од Шкотска.

Доналд Трамп присуствувал на Воената академија во Корнвол, по што се запишал на Универзитетот Фордам во Бронкс, кој го напуштил по 2 години и го префрли на Факултетот за бизнис Вартон, Универзитет во Пенсилванија, каде што дипломирал за економија во 1968 година. Потоа се посветил на семејниот бизнис и во 1974 година станал шеф на Организацијата Трамп.

Во текот на 1970-тите и 1980-тите, бизнисот на Организацијата Трамп се прошири и опфати изградба на бројни луксузни хотели и станбени згради.

Сепак, економската криза од 90-тите години влијаеше на затворање на бројни компании и објекти во сопственост на Трамп.

Освен како бизнисмен, Трамп беше познат и по создавање на свое реално шоу „Чирак“.

Тој има пет деца – три од првиот брак со Ивана Трамп во 1977 година, едно дете со неговата поранешна сопруга Марла и исто така едно дете од сегашниот брак со Меланија Трамп.

Во текот на осумдесеттите години, Трамп неколку пати јавно зборуваше за потенцијалната кандидатура за претседател. Честопати ја менуваше својата политичка ориентација и интересен е фактот дека едно време отворено ја поддржуваше Демократската партија.

Во јуни 2015 година, тој објави дека ќе учествува на претстојните избори во Америка, а официјалната номинација на Републиканската партија ја доби во јули 2016 година. Негов противник беше Хилари Клинтон, кого Трамп остро го критикуваше.

Трамп ја победи Клинтон и во јануари 2017 година стана 45-от американски претседател.

Иако влезе во своевидна трговска војна со Кина, не ги воведе САД во ниту еден нов воен конфликт, за разлика од неговите претходници.