Научниците во Виетнам открија нов вид змија кој значително се разликува од другите членови на неговиот вид.

Истражувачите од Националниот музеј на природната историја на Смитсонијан (САД) и Институтот за екологија и биолошки ресурси на Виетнамската академија за наука и технологија го лоцираа овој вид на рептили во темна боја и мали лушпести ленти во северен Виетнам, во низински регион опкружен со шума. до списанието „Био еден“.

Научниците сè уште немаат податоци за однесувањето, исхраната и микрохабитот на оваа змија, но во нивната студија тие посочуваат дека станува збор за вид кој бил присилен на површината од неодамнешните дождови. Отсуството на силни фоторецептори на светлината во очите на овој рептил укажува на тоа дека тој може да се крие под земја или да се движи под шумски остатоци, вели тим научници.

Една од карактеристиките на оваа змија е што грбот е црно-виолетова. Во исто време, долниот дел е темно кафеав. Исто така, за разлика од другите видови змии чија кожа е целосно скриена под нивните лушпи, кожата на оваа змија е помеѓу лушпите.

Истражувачите наидоа на овој изненадувачки рептил додека вршеа студија за херпетологија во областа Бак ме во Виетнам. Тогаш сфатиле дека станува збор за нов вид, кој го идентификувале како редок род на змии Achalinus zugorum.

Тоа е фасцинантна група на чудни змии во Источна Азија. Во моментов е познато дека Северен Виетнам има шест видови ахалинус, од кои три се сметаат за ендемични.