Првиот доказ за китење на елката датира од единаесеттиот век. Во Германија елката била украсена со црвени јаболка за Божиќ, во Западна Германија била украсена со колачиња од разни форми и свеќи, кои се симбол на Христа и вечна светлина.

Овој ритуал се шири низ цела Европа низ вековите. Првата новогодишна елка била украсена во Англија од принцот Алберт во 1841 година. Таа била украсена со подароци, лакови, хартиени цвеќиња и бонбони. Многу брзо, овој прекрасен обичај се воспостави и премина од високата класа на обичните луѓе.

На почетокот, јаболките биле ставани на зелени гранчиња, потоа колачиња, ореви, сливи и урми, лакови. Легендата вели дека еден германски стаклонаследник бил многу тажен затоа што немал пари да купи украси за новогодишна елка за своите малечки, па затоа решил да направи стаклени топчиња. Неговите украси предизвикале вистински ентузијазам кај луѓето, а стаклонаследникот со текот на времето се збогатил.

Украсувањето на елката завршува свечено со ставање ѕвезда на врвот, што означува почеток на празничната атмосфера во нашите домови.

Вездата на врвот на елката традиционално се поврзува со Божиќни празнувања, се пее во многу песни и претставува најважен настан во историјата на христијанството, раѓањето на Исус Христос.

Легендата вели дека еден ангел, во моментот кога се родил Исус, се сожалил што елката нема плод и дека не може, како и другите што дојдоа да му се поклонат на Синот Божји, да му даде нешто, затоа земал ѕвезда од небото и го поставил на врвот на елката, а потоа елката била завиткана и дадена на бебето Исус.

Во официјалната христијанска историја, запишано е дека во моментот на раѓањето на Исус, на небото се појавила светла ѕвезда „Витлеемска ѕвезда“, која објавила дека е роден синот Божји.