Кога ќе кажеме идиличен празничен поглед, веројатно ќе замислиме прекрасна новогодишна елка покрај огниште со запален оган. Во реалноста, поставувањето елка со силен извор на топлина во близина на оган не е паметна идеја.

Експертите препорачуваат елката, без оглед дали е вештачка или природна, да биде оддалечена најмалку еден метар од какви било грејачи, печки, радијатори и камини. Колку подолго е дрвото во просторијата и во близина на силен извор на топлина, толку е поголема можноста за несреќа, односно ризик дрвото да се запали.

Доколку се запали вештачката елка, тоа исто така носи ризик и од ширење опасни соединенија како резултат на согорување на пластика и други материјали, затоа не ја ставајте ниту покрај запалени свеќи.

Избегнувајте поставување на елката директно до прозорецот. Ова не само што ќе спречи редовно проветрување на домот, што е многу важно во зимските месеци, туку и ќе го намали продирањето на природната светлина во остатокот од просторот за живеење.

Истражувањата покажуваат дека недостатокот на природна светлина во зимските месеци може значително да влијае на расположението на поединецот и да предизвика летаргија, нарушена концентрација, нарушување на спиењето и слични болести.

Иако многумина сонуваат за прекрасни дрвја кои достигнуваат сè до таванот, подобро е да купат малку помала новогодишна елка. Идеално, треба да имате најмалку половина метар слободен простор помеѓу таванот и врвот на дрвото.