Чист и уреден дом е приоритет за повеќето луѓе, а крајот на годината е вистинско време да се фрлите на чистење непотребни работи.

Новогодишните и божиќните празници се време кога семејството се собира и ужива во празничната атмосфера и заедничкиот празничен ручек. За да се чувствувате пријатно и самостојно и да зачекорите во 2021 година на подобро расположение, извадете ги следниве работи од дома.

Единствената цел на оваа листа е просторот во кој живеете да го направите почист и поудобен.

Стари мобилни телефони и полначи

Рециклирајте, продавајте или фрлајте, но дефинитивно е време да го ослободите вашиот дом и да направите ред.

Застарена електроника

Технологијата се придвижи, и иако повеќе не користиме стара електроника, ние често ја чуваме во нашиот простор. Стари видеорекордери, касетофони, далечински управувачи и кабли што веќе не ги користите и не ви требаат треба да се најдат пред вратата.

Списанија

Ако сакате да читате модни списанија и весници, сигурно имате еден куп стари списанија во вашиот дом. Можеби не сте прочитале некои од нив до крај, немате намера или не постигнувате, а сепак ги чувате.

Проверете ги полиците, искрено признајте дали ќе прочитате нешто, а остатокот рециклирајте го.

Стара облека или обувки што никогаш не сте ги носеле

Секоја жена има најмалку два пара чевли во својата колекција за чевли што и се допаѓаат, но не ги носи. Можеби сте ги носеле само еднаш или воопшто не.

Истата работа е и со облеката. Извадете сè од плакарот, бидете искрени со себе и ослободете го просторот.

Стара шминка

И шминката има свој рок на траење. Декоративната козметика обично трае само шест месеци по отворањето. Вообичаено е шминката во бањата да трае подолго, па на крајот на годината е време да проверите која е застарена и да ја исфрлите.

Лекови на кои им поминал рокот

Времето лета брзо, а и лековите имаат свој рок на траење. Она што е особено важно е дека тие не смеат да се користат доколку е истечен рокот. Затоа, внимавајте, прегледајте што имате од лекови и фрлете ги оние на кои им истекол рокот.

Носени чорапи или оние што не се спарени

Проверете ги фиоките, и исфрлете ги сите чорапи кои не се во пар, скинати или мали.

Работи што прават да се чувствувате лошо и несакани подароци

Знаеме колку е тешко заради расправија да прекинеме комуникацијата со некои драги луѓе, а потоа сигурно некоја работа или подарок буди носталгија и тага во вас. Затоа, исфрлете ги сите несакани подароци што прават да се чувствувате лошо пред Нова година. На тој начин, ќе оставите еден тежок период зад вас и ќе се свртите кон поубави работи.

Работи што планиравте да ги продадете…

Бидете искрени, дали навистина сакате да се ослободите од овие работи и да ги ставите на продажба? Ако вашиот одговор е не, тогаш фрлете ги веднаш.

Наредете ги сите документи и трудови

Одвојте време да средите еден куп документи, трудови и платени сметки. Одлучете што да фрлите, а остатокот убаво наредете го во папки и намалете го просторот во фиоките.

Различни пластични парчиња во кујната

Можеби нема да користите многу или можеби сте го изгубиле капакот. Проверете ги сите фиоки во кујната бидејќи тие обично се наоѓаат на повеќе места. Потоа одделете го тоа што го користите и ставете го на едно место и рециклирајте го остатокот.