Елката е симбол на топлината што празниците ја носат во домовите, а традицијата на украсување оди длабоко во минатото.

Летонија и Естонија се расправаат околу тоа која од овие земји ја украсила првата елка.

Сепак, според податоците, првата елка била украсена на плоштадот во главниот град на Летонија, Рига, во 1510 година.

Првата новогодишна елка е наводно родена на најголемиот пазар во Европа, во област со големина на девет фудбалски игралишта, каде што повеќе на 3.000 штандови ги посетуваат до 100.000 луѓе за време на викендот. Тоа е место што УНЕСКО го вклучи во списокот на светско културно наследство.

Го донеле летонски трговски еснафи чии членови биле сите трговци на одреден град и занаетчиски еснафи. Од разни делови на тогашна Ливонија – поранешна држава на територијата на Летонија, Литванија и Естонија, ги украсувале новогодишни елки со рачно изработени фигури, суво овошје и вештачки рози.

Еден обичај, сепак, не се прошири

Тие танцувале околу елката, се радувале и потоа ја палеле.

Имено, иако традицијата се проширила низ целиот свет со текот на времето, делот од обичајот што не е пренесен се однесува на палење на новогодишната елка по прославата.

Дури и денес, во Рига, има натпис во камен кој на осум јазици вели дека ова е местото каде што е поставена првата елка.

Дваесет години подоцна, Французите купиле дрвја на пазарот, ги носеле дома – но не ги украсувале.

Дрвјата што биле продадени не смееле да бидат повисоки од еден метар и дваесет сантиметри.