Во длабочините на огромната вселена, астрономите ја забележале галаксијата GN-z11 во соѕвездието Голема Мечка, за која веруваат дека е најоддалечената и најстарата галаксија досега откриена.

„Од претходните студии се чини дека галаксијата GN-z11 е најоддалечената од нас која може да се открие, оддалечена 13,4 милијарди светлосни години“, истакнал Нобунари Касикава – професор на катедрата за астрономија на Универзитетот во Токио.

Неговиот тим астрономи ја истражуваше оддалеченоста на оваа галаксија, а делото беше објавено во средината на декември во професионалното списание „Природа“.

Сепак, додаде Касикава, мерењето и проверувањето на таквото растојание не било лесна задача.

За да утврдат колку е далеку GN-z11 од Земјата, тимот на Кахикава ја проучувал таканаречената црвена смена на галаксијата – колку нејзината светлина се протегала или се движела кон црвениот крај на спектарот.

Покрај тоа, тимот ги разгледа линиите за емисија GN-z11 – забележливи хемиски потписи на светлината што доаѓаат од вселенските објекти, пренесува страницата Space.com.

Со внимателно проучување на овие потписи, тимот беше во можност да измери колку светло треба да помине од GN-z11 за да стигне до нас.

„Особено ја проучувавме ултравиолетовата светлина, бидејќи тоа е подрачјето на електромагнетниот спектар во кој очекувавме да најдеме хемиски потписи за црвено поместување“, рече Касикава.

Тој објасни дека вселенскиот телескоп Хабл го открил потписот неколку пати во спектарот ГН-з11.

“Сепак, дури и Хабл не може да ги реши линиите на ултравиолетовите емисии до потребниот степен. Затоа, во опсерваторијата на Хаваи се свртевме кон посовремен копнен спектрограф, инструмент за мерење на емисиони линии”, рече јапонскиот експерт.

Ако други набудувања ги потврдат новите откритија, GN-z11 официјално ќе стане најоддалечената галаксија што некогаш ја видел човекот.