Во Австрија, секој петти жител на таа земја, односно 19,8 проценти или 1,765 милиони, е роден во странство, според минатогодишната статистика на Австрискиот фонд за интеграција.

Од таа бројка, дури 53,2 проценти не се од земјите-членки на ЕУ. Во споредба со 2015 година, тоа претставува раст од 18,9 проценти.

Виена има најголемо учество на луѓе родени во странство со 36,7 проценти, а најниска е провинцијата Бургенланд со 11,6 проценти.

Во Ворарлберг учеството на раѓања во странство е 21,3 проценти, во Салцбург со 19,6 проценти, во Тирол 18,9, во Горна Австрија 15,9, во Стирија 13,2, во Долна Австрија 13, и во Каринтија 12,8 проценти.

Што се однесува до земјите на раѓање, меѓу првите три, кои останаа непроменети од 2015 година во скоро сите провинции, беа Германија (237.800), Босна и Херцеговина (170.500) и Турција (159.600).

Во покраината Долна Австрија, сликата е нешто поинаква, бидејќи во неа доминираат луѓе родени во Романија, а во Бургенланд луѓе родени во Унгарија.

Во Виена, списокот на земји на раѓање на жителите е предводен од Србија пред Турција.

Кога станува збор за училиштата, дури 26,5 проценти од сите ученици имале друг мајчин јазик освен германскиот.

Тоа учество, во споредба со 2015 година, се зголеми за 2,7 проценти.

На пазарот на трудот, странската работна сила е потешко погодена од невработеноста, а коронската криза само го засили тој тренд.