Колку пати сте чуле или зборувале за Вечниот град, градот на светлината или градот на гревот? И дали знаете како тие градови ги добиле своите славни прекари?

Некои градови ги добиле своите прекари од народот во моментот додека тие живееле таму, некои го добиле од туристи, а други пак од историјата.

Ова се некои од најпознатите:

  • Вечниот град

Жителителите на антички Рим верувале дека другите градови ќе растат и паѓаат, но дека нивниот ќе трае вечно, а нивните предвидувања ги засновале на успешните резултати од војните што ги добило Римското Царство против своите непријатели.

Можеби веќе не водат освојувачки војни како што правеле во минатото, но засега нивните предвидувања сè уште се точни бидејќи Рим сè уште гордо стои на светската мапа.

  • Градот на светлината

Сигурно веќе знаете за кој град станува збор, но – дали знаете од каде Париз го добил баш тој прекар? Имено, овој град бил пионер во јавното осветлување, а причината за тоа лежи во многу мрачна причина.

Во текот на шеснаесеттиот век, до крајот на 17 век, денешниот романтичен Париз беше лулка на криминалот – грабежи и убиства. Во првиот обид да се запрат ноќните злосторства, Собранието донело одлука со која граѓаните се обврзаат во текот на ноќта да чуваат запалени свеќи на прозорците.

Оваа мерка функционирала, но не доволно добро, сè додека францускиот крал Луј XIV не му наредил на началникот на полицијата во Париз, Габриел Николас де ла Рени, да го зголеми осветлувањето на градот за борбата против крадците и криминалците да биде поуспешна.

Но, постои уште една причина зошто Париз ја носи таа титула. Тој е повеќе симболичен и се однесува на улогата на Париз како главен град во просветителството.

  • Град од сто кули

Овој прекар го носи град во долината на реката Влтава, Прага. Го добил во 19 век кога еден научник изброил дури сто кули во панорамата на градот. Денес, тој број надминува 500, но прекарот остана.

  • Градот кој никогаш не спие

Иако постојат повеќе градови чии ресторани, клубови и кафулиња работат по цела ноќ, сепак со бучниот ноќен живот и трубите на таксистите, најмногу се протурка Њујорк. За овој прекар да се востоличи, доста помогнала и песната на Френк Синатра, во која тој го овековечил како град што не спие.

Меѓутоа, иако веројатно е дека и други градови имаат неколку прекари, Њујорк и тука води – бидејќи неговите два прекара се еднакво популарни. Имено, градот кој никогаш не спие познат е и под прекарот Градот на големото јаболко.

  • Главен град на мирот

За градот во кој се родени Црвениот крст и Лигата на нациите, некако е логично да се носи овој прекар. Се верува дека овој град, особено за време на модерната историја, бил водечки протагонист кога станува збор за активности што го промовирале мирот, а денес е дом на бројни агенции на ООН и непрофитни организации, поради што е домаќин на бројни конференции и дипломатски состаноци. Претпоставувате, станува збор за Женева.

  • Град на ангели

Според некоја логика, прекарот би се однесувал на Рим, Ерусалим или на некој друг град што е повеќе поврзан со религијата во колективната свест. Сепак, титулата ја носи Лос Анџелес, град со ангели на своето име. Необичното име настанало со скратување на оригиналното име на градот (Град на Богородица, Кралица на ангелите), кое пак потекнува од истоимената река. Така го нарекоа шпанските колонизатори, а во очите на многу подоцнежни имигранти, градот навистина претставуваше ангелска можност за нов живот.

  • Град на гревот

Само во Америка: градот на ангелите и градот на гревот се оддалечени неколку часа еден од друг. Иако во последните неколку години Лас Вегас се обидуваше да понуди поголема содржина за семејствата и малку да ја омекне репутацијата на град за коцкање, алкохол и проституција – старите навики тешко се умираат, а со нив и прекарите.