Заработката од холивудските филмови во минатата година забележи неверојатен пат за 80 проценти на подрачјето на Северна Америка.

Коронавирусот ги затвори кината, а филмските студија го одложија излегувањето на многу филмови.

Според истражувачката компанија Комкор, проекцијата на филмови во Северна Америка во 2020 година донесе 2,2 милијарди долари, а една година порано 11,4 милијарди долари.

Приходот остварен во 2020 година е толку мал што не е евидентиран скоро 40 години, покажуваат податоците на „Бил офис Моџо“.

Приходите од минатата година беа помали отколку во 1981 година, кога заработката изнесуваше 918 милиони долари, а таа година најголемиот хит беше „Супермен 2“.

Според магазинот „Варајети“, глобалната заработка на холивудските филмови се намали за 71% во 2020 година, пренесува SEEbiz.

Пандемијата ги затвори киносалите ширум светот во средината на март 2020 година и донесе неколку мали, но и големи ланци како AMC Entertainment на работ на банкрот.

Вкупно 274 филмови, вклучувајќи го и најочекуваниот 25-ти филм за Џејмс Бонд „Нема време за умирање“, „Топ Ган: Маверик“ и деветтиот „Брзи и бесни“, според извештајот на Комкор, ги одложија своите премиери за 2021 година.

Затоа, „Лоши момчиња за живот“ на Сони Пикчрс заработи најмногу пари минатата година. Започна во кино салите во јануари и заработи 206 милиони долари.

Комскор наведува дека најголемиот дел од приходите во 2020 година биле од драјв ин кино.