Фејсбук одлучи да ги поправи деловните модели на своите најпопуларни апликации, па апликациите како Инстаграм и WhatsApp наскоро ќе добијат опција преку која ќе можете да купувате разни производи во рамките на тие апликации.

Бидејќи пандемијата на коронавирус предизвика затворање на различни делови на светот, толку многу продавници претрпеа навистина силен економски удар, а во изминатата година, трговијата преку Интернет се прошири.

Затоа се вклучени бројни апликации за да се дофати „дел од колачот“, покрај Фејсбук, овој деловен модел ќе го имплементира Гугл во најпознатиот видео сервис, односно Јутјуб! Избраните корисници на уреди со Android и iOS во САД сега имаат пристап до онлајн продавници на видеа на YouTube.

Креаторите на содржини се исто така дел од оваа првична програма и тие ќе можат да додаваат свои и туѓи производи на своите видеа.

Корисникот ќе има можност да го купи производот што се појавува во видеото, но во моментов сите овие опции се во фаза на тестирање.

Исто така, ќе има опција што ќе ги однесе корисниците на страницата на тој производ каде што ќе можат да добијат повеќе информации, да гледаат видеа или да пристапат до информации за набавки и плаќања, пренесува TechRadar.

Проектот започна во октомври 2020 година кога YouTube избра избрани креатори на содржини за да го користат нивниот нов софтвер за означување и следење на производите содржани во снимките.

Овие податоци потоа се поврзани со алатката за купување на Гугл и аналитика.

Проширувањето на купувањето преку Интернет во изминатата година, како и големиот број инфлуенсери кои создаваат видеа на таа платформа, можат да го направат YouTube вистински конкурентен онлајн пазар.

Бидејќи се повеќе апликации и социјални мрежи се одлучуваат за такви опции, нема сомнение дека корисниците ќе бидат презаситени од реклами и производи.