Некогаш еден од најубавите парови во турскиот јавен живот, денес – само што не е објавена војна еден на друг. Емина Јаховиќ и Мустафа Сандал повторно се во центарот на вниманието на Босфорот, а причината за проблемот е иста – алиментација, пишува Hello.

Иако изгледаше дека останаа блиски пријатели по распадот на бракот, дури и на патувања заедно со синовите Јаман и Јавуз и позирање насмеани, поп -ѕвездата уредно не шокираше пред неколку месеци кога откри дека била принудена да бара правда на суд, бидејќи нејзиниот поранешен сопруг не дал ни денар за децата повеќе од две години.

„Не станува збор за личност чија финансиска состојба е лоша и која е во неволја. Ако тоа се случи еден ден, ќе работам и за него. Јас сум таква. Но, знам дека не е во криза. Иако потпишавме договор за прифаќање заеднички обврски, вклучително и здравствено осигурување и алиментација, набргу по разводот, се падна на мене. Верувам дека правдата ќе победи – рече Емина кога проблемот стигна во јавноста, а блиски извори додаваат дека сега се соочува со нови предизвици бидејќи на децата треба да им се обезбедат пари за училиште.

Летово таа плати за нивниот престој во камповите, беа и на одмор, но и е жал што Мустафа не е вклучен во приказната. Можеби тој, според изворот, се плаши дека Емина ќе ги потроши парите, иако нема причина да го стори тоа бидејќи многу успешно ја води својата компанија за козметика. Со оглед на фактот дека турските закони во такви ситуации речиси секогаш се на страната на послабиот пол, Емина порано или подоцна ќе победи во спорот. На крајот на краиштата, таа истакна дека не се бори само за себе, туку и за сите жени кои страдаат од истите проблеми:

„Според договорот, тој требаше да го покрие здравственото осигурување на децата и да ги плати трошоците за нивните патувања и летни одмори. Тој не исполни ништо од тоа. Денот кога се чувствував најлошо беше кога ги однесов на лекар и дознав дека нивното осигурување не е платено, иако во договорот за развод беше наведено како негова обврска. Мустафа не плати ниту автомобил за изнајмување, ниту возач. Јас не сум човек што би го нападнал за такво нешто од љубомора или опсесија. Напротив, тој е татко на моите деца и свесна сум дека нашата врска ќе трае вечно“, изјави Емина.