Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Се отвора паралелка на албански јазик во средното училиште „Владо Тасевски“

-Реклама-


Прес конференција на Наим Бајрами, представник на АА во Град Скопје

Денес сме тука за да соопштиме една убава и долгоочекувана вест од страна на учениците Албанци од Скопје и околината. Конечно, со иницијатива на Алијанса за Албанците и нашата советничка, Потпретседателката на Град Скопје, госпоѓата Бујаре Абази, денес Советот на Град Скопје ќе гласа за предлогот за давање согласност за паралелката на албански јазик, во средното училиште “Владо Тасевски“.

Станува збор за една паралелка од електротехнички профил и телекомуникација со настава на албански јазик што не беше дозволено, додека учениците беа доведени во опасна положба да останат без свидетелства и да ја изгубат учебната година.

Се потсетуваме дека оваа паралелка се држеше како заложник од пинг-понг однесувањето помеѓу директорот на училиштето во градот и министерството. По доаѓањето на Власт на новото раководство на Град Скопје, започнаа процедурите од страна на Градот. Град Скопје испрати инспектори од Инспекторатот за образование и сопствен стручен тим за утврдување на фактичката состојба и беше констатирано дека учениците се присатни во училиштето и ја следат наставата.

Благодарение на заложбата на новото раководство на Градот за создавање на еднакви услови за сите граѓани и нашата определба, а и на нашата заложба како претставници на Алијанса за Албанците во Град Скопје, овој проблем на учениците и родителите коишто со право беа загрижени за можноста на губење на годината на учениците, за среќа се спречува и тие ќе имаат можност на крајот на годината да полагаат и да ги добијат свидетелствата како што заслужуваат. На учениците им посакуваме здравје и успех во учењето и се обврзуваме дека ќе продолжиме да работиме за граѓаните кои ни дадоа доверба и да ги санираме проблемите и пропустите на претходната власт.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Се отвора паралелка на албански јазик во средното училиште „Владо Тасевски“

-Реклама-


Прес конференција на Наим Бајрами, представник на АА во Град Скопје

Денес сме тука за да соопштиме една убава и долгоочекувана вест од страна на учениците Албанци од Скопје и околината. Конечно, со иницијатива на Алијанса за Албанците и нашата советничка, Потпретседателката на Град Скопје, госпоѓата Бујаре Абази, денес Советот на Град Скопје ќе гласа за предлогот за давање согласност за паралелката на албански јазик, во средното училиште “Владо Тасевски“.

Станува збор за една паралелка од електротехнички профил и телекомуникација со настава на албански јазик што не беше дозволено, додека учениците беа доведени во опасна положба да останат без свидетелства и да ја изгубат учебната година.

Се потсетуваме дека оваа паралелка се држеше како заложник од пинг-понг однесувањето помеѓу директорот на училиштето во градот и министерството. По доаѓањето на Власт на новото раководство на Град Скопје, започнаа процедурите од страна на Градот. Град Скопје испрати инспектори од Инспекторатот за образование и сопствен стручен тим за утврдување на фактичката состојба и беше констатирано дека учениците се присатни во училиштето и ја следат наставата.

Благодарение на заложбата на новото раководство на Градот за создавање на еднакви услови за сите граѓани и нашата определба, а и на нашата заложба како претставници на Алијанса за Албанците во Град Скопје, овој проблем на учениците и родителите коишто со право беа загрижени за можноста на губење на годината на учениците, за среќа се спречува и тие ќе имаат можност на крајот на годината да полагаат и да ги добијат свидетелствата како што заслужуваат. На учениците им посакуваме здравје и успех во учењето и се обврзуваме дека ќе продолжиме да работиме за граѓаните кои ни дадоа доверба и да ги санираме проблемите и пропустите на претходната власт.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО