Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

ТАЖНА ВЕСТ: Почина професорот на Правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје, Ѓорѓи Марјановиќ

-Реклама-


На 82 години денеска почина професорот на Правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје, Ѓорѓи Марјановиќ.

-Со неговата смрт загубивме драг и почитуван колега, доајен на казненото право и автор на бројни научни и стручни трудови, успешен интелектуалец, извонреден предавач, одличен педагог, посветен наставник и истражувач и особено ценет пријател, се наведува во соопштението од Правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје.

Марјановиќ дипломирал на Правниот факултет во Скопје во 1962. Магистрирал на постдипломските студии по казнено-правни науки на Правниот факултет во Загреб во 1968 со тезата: “Правните последици на осудата”. Докторирал на Правниот факултет во Скопје во 1973 со тезата “Правната положба на осуденикот по издржаната казна”.

Ѓорѓи Марјановиќ е по своите колумни во „Дневник“, а по локалните избори 2005 година е советник во Советот на град Скопје.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ТАЖНА ВЕСТ: Почина професорот на Правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје, Ѓорѓи Марјановиќ

-Реклама-


На 82 години денеска почина професорот на Правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје, Ѓорѓи Марјановиќ.

-Со неговата смрт загубивме драг и почитуван колега, доајен на казненото право и автор на бројни научни и стручни трудови, успешен интелектуалец, извонреден предавач, одличен педагог, посветен наставник и истражувач и особено ценет пријател, се наведува во соопштението од Правниот факултет „Јустинијан Први” во Скопје.

Марјановиќ дипломирал на Правниот факултет во Скопје во 1962. Магистрирал на постдипломските студии по казнено-правни науки на Правниот факултет во Загреб во 1968 со тезата: “Правните последици на осудата”. Докторирал на Правниот факултет во Скопје во 1973 со тезата “Правната положба на осуденикот по издржаната казна”.

Ѓорѓи Марјановиќ е по своите колумни во „Дневник“, а по локалните избори 2005 година е советник во Советот на град Скопје.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО