Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeВЕСТИЕУ подготвува шест нови санкции кон Русија

ЕУ подготвува шест нови санкции кон Русија

-Реклама-


Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен на Твитер објави список со санкции што ЕУ утре ќе ги воведе против Русија:

– Забраната за увоз на јаглен од Русија, во вредност од четири милијарди евра годишно, со што се намалува уште еден важен извор на приходи за Русија.

– Целосна забрана за трансакции за четири клучни руски банки, вклучително и ВТБ, втора по големина руска банка.

– Забрана за руските бродови да пристапуваат до пристаништата на ЕУ и забрана за руски и белоруски превозници во патниот сообраќај.

– Натамошни забрани за извоз, во вредност од 10 милијарди евра, во клучни области: напредни полупроводници, машини и транспортна опрема.

– Посебни нови забрани за увоз, вредни 5,5 милијарди евра.

– Целни мерки, како забрана за учество на руски компании во јавните набавки и исклучување на каква било финансиска поддршка, ЕУ или националните руски јавни тела.
ЕУ засега нема планови да санкционира нафта или гас. Но, земјите од Унијата се длабоко поделени околу следните чекори, а некои влади продолжуваат да бараат барем сигнал дека блокот сака да го намали увозот на руска нафта, истакна еден извор.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

ЕУ подготвува шест нови санкции кон Русија

Реклама


Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен на Твитер објави список со санкции што ЕУ утре ќе ги воведе против Русија:

– Забраната за увоз на јаглен од Русија, во вредност од четири милијарди евра годишно, со што се намалува уште еден важен извор на приходи за Русија.

– Целосна забрана за трансакции за четири клучни руски банки, вклучително и ВТБ, втора по големина руска банка.

– Забрана за руските бродови да пристапуваат до пристаништата на ЕУ и забрана за руски и белоруски превозници во патниот сообраќај.

– Натамошни забрани за извоз, во вредност од 10 милијарди евра, во клучни области: напредни полупроводници, машини и транспортна опрема.

– Посебни нови забрани за увоз, вредни 5,5 милијарди евра.

– Целни мерки, како забрана за учество на руски компании во јавните набавки и исклучување на каква било финансиска поддршка, ЕУ или националните руски јавни тела.
ЕУ засега нема планови да санкционира нафта или гас. Но, земјите од Унијата се длабоко поделени околу следните чекори, а некои влади продолжуваат да бараат барем сигнал дека блокот сака да го намали увозот на руска нафта, истакна еден извор.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО