Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Дали јадењето доцна навечер навистина дебелее?

-Реклама-


Огромен број луѓе избегнуваат да јадат навечер, односно пред спиење, најмногу поради мислењето дека ова може да води до дебелеење. Но колку вистина има во ова верување?

Јадењето пред спиење е најголем „грев“ за луѓето кои сакаат да ослабат поради верувањето дека ако јадете доцна, организмот нема да може да ги согори калориите, па најверојатно ќе качите некој килограм.

Според нутриционистите и науката, јадењето навечер може да биде причина за дебелеење, но ова во голема мера зависи од храната што се консумира.

Што велат нутриционистите?
Изгледа дека многу нутриционисти се согласуваат дека јадењето навечер и не е толку лошо, сè додека внимавате што внесувате.

Реклама

Според Менди Енрајт, нутриционистка и авторка на книгата „30-Minute Weightloss Cookbook“, многу поважна е каква храна јадете, а не кога ја јадете.

-Реклама-

„Реално, колку и што јадете е важно, ако не и поважно од тоа кога јадете“

Па, дали јадењето навечер е добро или лошо?

-Реклама-

Ако планирате да јадете навечер, во текот на денот внесете помалку калории, а доцниот оброк нека биде нешто лесно, како салата, житарици, овошје и слично.

Секако, ова не важи доколку следите некој одреден план на исхрана, бидејќи секој тип на диета има различни принципи на кои функционира. Исто така, секое тело различно реагира, па најдобро е да знаете што е најдобро за вашето тело.


Извор crnobelo.com

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Дали јадењето доцна навечер навистина дебелее?

-Реклама-


Огромен број луѓе избегнуваат да јадат навечер, односно пред спиење, најмногу поради мислењето дека ова може да води до дебелеење. Но колку вистина има во ова верување?

Јадењето пред спиење е најголем „грев“ за луѓето кои сакаат да ослабат поради верувањето дека ако јадете доцна, организмот нема да може да ги согори калориите, па најверојатно ќе качите некој килограм.

Според нутриционистите и науката, јадењето навечер може да биде причина за дебелеење, но ова во голема мера зависи од храната што се консумира.

Што велат нутриционистите?
Изгледа дека многу нутриционисти се согласуваат дека јадењето навечер и не е толку лошо, сè додека внимавате што внесувате.

Реклама

Според Менди Енрајт, нутриционистка и авторка на книгата „30-Minute Weightloss Cookbook“, многу поважна е каква храна јадете, а не кога ја јадете.

„Реално, колку и што јадете е важно, ако не и поважно од тоа кога јадете“

Па, дали јадењето навечер е добро или лошо?

Ако планирате да јадете навечер, во текот на денот внесете помалку калории, а доцниот оброк нека биде нешто лесно, како салата, житарици, овошје и слично.

Секако, ова не важи доколку следите некој одреден план на исхрана, бидејќи секој тип на диета има различни принципи на кои функционира. Исто така, секое тело различно реагира, па најдобро е да знаете што е најдобро за вашето тело.


Извор crnobelo.com

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО