Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeБАЛКАНПотврден птичји грип во Црна Гора

Потврден птичји грип во Црна Гора

-Реклама-

Птичји грип е потврден кај мртви пеликани во резерватот „Панчева Ока“ кај Скадарското езеро, соопшти црногорската Управа за безбедност на храна.

Тие наведуваат дека се очекува појава на птичји грип во Црна Гора, бидејќи присуството на оваа инфекција е потврдено во повеќе европски земји и земји од регионот.

Тие предупредуваат дека птичјиот грип е особено опасна заразна болест на животните, начинот на кој се шири многу потешко ја отежнува превенцијата и сузбивањето на таа појава.

– Доколку се појават болести на домашната живина, високопатогени соеви на краток рок предизвикуваат болести и угинување на живината на фармата, се наведува во соопштението.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Потврден птичји грип во Црна Гора

Реклама

Птичји грип е потврден кај мртви пеликани во резерватот „Панчева Ока“ кај Скадарското езеро, соопшти црногорската Управа за безбедност на храна.

Тие наведуваат дека се очекува појава на птичји грип во Црна Гора, бидејќи присуството на оваа инфекција е потврдено во повеќе европски земји и земји од регионот.

Тие предупредуваат дека птичјиот грип е особено опасна заразна болест на животните, начинот на кој се шири многу потешко ја отежнува превенцијата и сузбивањето на таа појава.

– Доколку се појават болести на домашната живина, високопатогени соеви на краток рок предизвикуваат болести и угинување на живината на фармата, се наведува во соопштението.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО