Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeВЕСТИФАО: Цените на храната достигнаа рекордно високо ниво

ФАО: Цените на храната достигнаа рекордно високо ниво

-Реклама-


Цените на прехранбените производи постигнале рекордно ниво во изминатиот месец – соопштија денеска од ОН.

Во соопштението се наведува дека причините за растот на цените пред се поврзани со војната во Украина бидејќи Русија покрива 30 отсто од светската побарувачка на пченица, додека Украина покрива 20 отсто од светската побарувачка на пченица но момнтално и двете земји не ги произведуваат овие производи.

Од ФАО велат дека поради мошне високите цени на прехранбните производи земјите треба да преземат итна акција тие да се намалат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

ФАО: Цените на храната достигнаа рекордно високо ниво

Реклама


Цените на прехранбените производи постигнале рекордно ниво во изминатиот месец – соопштија денеска од ОН.

Во соопштението се наведува дека причините за растот на цените пред се поврзани со војната во Украина бидејќи Русија покрива 30 отсто од светската побарувачка на пченица, додека Украина покрива 20 отсто од светската побарувачка на пченица но момнтално и двете земји не ги произведуваат овие производи.

Од ФАО велат дека поради мошне високите цени на прехранбните производи земјите треба да преземат итна акција тие да се намалат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО