Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeВЕСТИПочнува Глува недела: Еве што не треба да правите во оваа недела...

Почнува Глува недела: Еве што не треба да правите во оваа недела од Велигденскиот пост

-Реклама-


Петтата недела од Велигденскиот пост, која во календарот се нарекува Глува недела, името го добила по тоа што во голема мера е поминат постот и следи време на молчење, покајание, односно глуво време.

Во Глувата недела црквата ги забранува сите веселби, забави, песни.

Не се заминува на пат, не се работат големи работи.

За оние кои имаат стока- не се носи на пасење.

Втората недела пред Велигден е посветена на св. Марија Египетска, маченичка, која со својот потег докажала дека има надеж за сите кои сакаат да се покаат и да тргнат по патот на вистината и божјата правда.

Била голема грешница, со уште поголемо покајание, односно таа речиси целиот живот живеела развратно се до моментот кога отишла во Еурасилм каде непозната сила и го затворила влезот од храмот.

Таа молејќи се пред иконата на Мајка Богородица одлучила целосно да го промени својот живот.

Остатокот од својот живот го поминала во пустина каде горко се каела за сите гревови во нејзината младост.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Почнува Глува недела: Еве што не треба да правите во оваа недела од Велигденскиот пост

Реклама


Петтата недела од Велигденскиот пост, која во календарот се нарекува Глува недела, името го добила по тоа што во голема мера е поминат постот и следи време на молчење, покајание, односно глуво време.

Во Глувата недела црквата ги забранува сите веселби, забави, песни.

Не се заминува на пат, не се работат големи работи.

За оние кои имаат стока- не се носи на пасење.

Втората недела пред Велигден е посветена на св. Марија Египетска, маченичка, која со својот потег докажала дека има надеж за сите кои сакаат да се покаат и да тргнат по патот на вистината и божјата правда.

Била голема грешница, со уште поголемо покајание, односно таа речиси целиот живот живеела развратно се до моментот кога отишла во Еурасилм каде непозната сила и го затворила влезот од храмот.

Таа молејќи се пред иконата на Мајка Богородица одлучила целосно да го промени својот живот.

Остатокот од својот живот го поминала во пустина каде горко се каела за сите гревови во нејзината младост.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО