Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

ФИБА ќе ја исфрли Русија од Евробаскетот?

-Реклама-


Војната во Украина доведе до многубројни економски и спортски санкции против Русија. Спортистите од оваа земја веќе се елиминирани од главните фудбалски организации (ФИФА и УЕФА), ракометните (ИХФ и ЕХФ), одбојкарските (ФИВБ и ЦЕВ) и ватерполо организациите (ФИНА и ЛЕН). Само во еден од петте колективни спортови на олимписката програма сè уште е малку „жива“ – во кошарката.

Имено, на седницата на централниот одбор која беше одржана на 25 март, ФИБА не донесе одлука за дефинитивно исклучување на сите руски селекции, туку само ја продолжи суспензијата. Конечното решение треба да се донесе во мај, но се чини дека Русите дефинитивно ќе го прескокнат Евробаскетот во Германија, Грузија, Чешка и Италија.

Во случај Русија дефинитивно да биде исфрлена од Евробаскетот, прв кандидат за нејзина замена е Црна Гора.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ФИБА ќе ја исфрли Русија од Евробаскетот?

-Реклама-


Војната во Украина доведе до многубројни економски и спортски санкции против Русија. Спортистите од оваа земја веќе се елиминирани од главните фудбалски организации (ФИФА и УЕФА), ракометните (ИХФ и ЕХФ), одбојкарските (ФИВБ и ЦЕВ) и ватерполо организациите (ФИНА и ЛЕН). Само во еден од петте колективни спортови на олимписката програма сè уште е малку „жива“ – во кошарката.

Имено, на седницата на централниот одбор која беше одржана на 25 март, ФИБА не донесе одлука за дефинитивно исклучување на сите руски селекции, туку само ја продолжи суспензијата. Конечното решение треба да се донесе во мај, но се чини дека Русите дефинитивно ќе го прескокнат Евробаскетот во Германија, Грузија, Чешка и Италија.

Во случај Русија дефинитивно да биде исфрлена од Евробаскетот, прв кандидат за нејзина замена е Црна Гора.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО