Tuesday, February 27, 2024
14.8 C
Skopje
spot_img

Полска купува речиси 400 тенкови и хаубици од Јужна Кореја

-Реклама-Полска се согласи да купи речиси 400 тенкови и хаубици од Јужна Кореја, изјави полскиот министер за одбрана Мариуш Блашчак, јави ДПА.
Договорот, за кој јужнокорејските медиуми велат дека вреди неколку милијарди долари, е потпишан во јули и предвидува испорака на 180 тенкови К2 до 2025 година, заедно со пакети за обука и логистика и муниција.
-Тенковите треба да бидат распоредени во воената база Моронг во северна Полска, а првите 10 тенкови се очекува да бидат испорачани оваа година, рече Блашчак.
Полска купува и 212 самоодни хаубици К9 од Јужна Кореја, од кои 24 треба да бидат испорачани оваа година. Хаубиците треба да го заменат оружјето што Полска и го донира на Украина. (МИА)

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Полска купува речиси 400 тенкови и хаубици од Јужна Кореја

РекламаПолска се согласи да купи речиси 400 тенкови и хаубици од Јужна Кореја, изјави полскиот министер за одбрана Мариуш Блашчак, јави ДПА.
Договорот, за кој јужнокорејските медиуми велат дека вреди неколку милијарди долари, е потпишан во јули и предвидува испорака на 180 тенкови К2 до 2025 година, заедно со пакети за обука и логистика и муниција.
-Тенковите треба да бидат распоредени во воената база Моронг во северна Полска, а првите 10 тенкови се очекува да бидат испорачани оваа година, рече Блашчак.
Полска купува и 212 самоодни хаубици К9 од Јужна Кореја, од кои 24 треба да бидат испорачани оваа година. Хаубиците треба да го заменат оружјето што Полска и го донира на Украина. (МИА)

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО