Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

Денеска е Св. свештеномаченик Мирон

-Реклама-
-Реклама-


Свети Мирон беше свештеник во некое место во Ахаја (Грција). Потекнуваше од виден и богат род.

Се одликуваше со особено благиот карактер. Во 250 година, за време на прогоните на христијаните при владеењето на римскиот император Декиј, на денот на Христовото раѓање и додека презвитерот Мирон служеше во црквата, се втурнаа внатре римски војници, го извлекоа од црквата и тука, на самото место, го ставија на страшни маки.

А потоа свети Мирон беше пренесен во градот Кизик и обезглавен.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Денеска е Св. свештеномаченик Мирон

Реклама


Свети Мирон беше свештеник во некое место во Ахаја (Грција). Потекнуваше од виден и богат род.

Се одликуваше со особено благиот карактер. Во 250 година, за време на прогоните на христијаните при владеењето на римскиот император Декиј, на денот на Христовото раѓање и додека презвитерот Мирон служеше во црквата, се втурнаа внатре римски војници, го извлекоа од црквата и тука, на самото место, го ставија на страшни маки.

А потоа свети Мирон беше пренесен во градот Кизик и обезглавен.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО