Saturday, February 24, 2024
13.8 C
Skopje
spot_img

Почина најосамениот човек на светот

-Реклама-


Почина последниот припадник на бразилското староседелско племе во домородната област Танару, во сојузната држава Рондонија, кое немало контакт со другата цивилизација. Ова во саботата го соопшти бразилската Национална агенција за заштита на домородното население – ФУНАИ.

На 23 август, службеници на ФУНАИ го пронашле телото на мажот во лежалка во кабина. Немало знаци на борба, насилство или присуство на други луѓе.

„Тој починал од природна смрт, а неговото тело ќе биде дадено на вештачење“, соопшти Агенцијата.

Познат како „Човекот од дупката“, тој последниве 26 години одбиваше контакт со други луѓе и живееше во целосна изолација во Танару, длабоко во бразилска Амазонија. Прекарот го добил поради неговата навика да прави длабоки дупки за да се скрие, но и да лови животни.

Се претпоставува дека остатокот од неговото племе можеби бил убиен во поголем број судири со сточари и дрвосечачи во 1980-тите и 90-тите, врз основа на сличниот случај со друго изолирано племе во истата област.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Почина најосамениот човек на светот

Реклама


Почина последниот припадник на бразилското староседелско племе во домородната област Танару, во сојузната држава Рондонија, кое немало контакт со другата цивилизација. Ова во саботата го соопшти бразилската Национална агенција за заштита на домородното население – ФУНАИ.

На 23 август, службеници на ФУНАИ го пронашле телото на мажот во лежалка во кабина. Немало знаци на борба, насилство или присуство на други луѓе.

„Тој починал од природна смрт, а неговото тело ќе биде дадено на вештачење“, соопшти Агенцијата.

Познат како „Човекот од дупката“, тој последниве 26 години одбиваше контакт со други луѓе и живееше во целосна изолација во Танару, длабоко во бразилска Амазонија. Прекарот го добил поради неговата навика да прави длабоки дупки за да се скрие, но и да лови животни.

Се претпоставува дека остатокот од неговото племе можеби бил убиен во поголем број судири со сточари и дрвосечачи во 1980-тите и 90-тите, врз основа на сличниот случај со друго изолирано племе во истата област.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО