Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Почнува генерален штрајк и во националната Пошта за повисоки плати

-Реклама-


Денес почнува генералниот штрајк на вработените во националната Пошта со барање за линеарно покачување на нето платите во износ од 3 000 денари, најавија за денеска Синдикатот на Македонска пошта и Синдикалната организација на АД Пошта на Северна Македонија.

Штрајкот ќе започне во 8 часот и ќе се одвива на работните места во главната Пошта и низ подружниците низ државата, најави на прес-конференција Боро Велигданов, претседател на Синдикатот на Македонска пошта.

Според синдикалните организации, работата на А.Д. Пошта на Северна Македонија, ќе биде целосно во прекин освен за неопходните активности кои давателите на поштенски услуги мора да ги обезбедат непречено, согласно член 49 од Законот за поштенски услуги и Колективниот договор на ниво на работодавач, и тоа ќе биде така се до прифаќање на барањата.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Почнува генерален штрајк и во националната Пошта за повисоки плати

-Реклама-


Денес почнува генералниот штрајк на вработените во националната Пошта со барање за линеарно покачување на нето платите во износ од 3 000 денари, најавија за денеска Синдикатот на Македонска пошта и Синдикалната организација на АД Пошта на Северна Македонија.

Штрајкот ќе започне во 8 часот и ќе се одвива на работните места во главната Пошта и низ подружниците низ државата, најави на прес-конференција Боро Велигданов, претседател на Синдикатот на Македонска пошта.

Според синдикалните организации, работата на А.Д. Пошта на Северна Македонија, ќе биде целосно во прекин освен за неопходните активности кои давателите на поштенски услуги мора да ги обезбедат непречено, согласно член 49 од Законот за поштенски услуги и Колективниот договор на ниво на работодавач, и тоа ќе биде така се до прифаќање на барањата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО