Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

Родени совршено здрави близначиња – само три дена по доаѓањето дома започнала борбата за нивниот живот

-Реклама-
-Реклама-Агонијата и борбата за живот започнаа само неколку дена по раѓањето на бебињата
Кога се родија близначките Ева и Ела, и двете беа „совршено здрави“. Нивните родители Маријан Окли (43) и нејзиниот сопруг Нејтан (35) им посакаа добредојде на светот на 19 декември 2017 година.

Но, семејството не ни претпоставуваше дека само неколку дена подоцна нивниот свет ќе се преврти наопаку. Малата Ева на само десет дена не јадела и плачела од болки.
Нејзините родители итно ја однеле во болница каде лекарите ги информирале дека има извртено црево. По операцијата, Ева падна во септичен шок и по прегледот на нејзините очи, лекарите открија тумор и и дијагностицираа ретинобластом во јануари 2018 година.
Само три дена подоцна, на сестрата близначка на Ева, Ели, и била дијагностицирана истата болест, откако нејзината мајка ја однела на преглед кај специјалисти. Оттогаш, сестрите заедно се борат со ракот, а на патот се соочуваат со подеми и падови. По третманот, близнаците првично беа прогласени за стабилни, но во март 2022 година Маријан ја доби катастрофалната вест дека ракот на Ева се вратил.

– Друг начин не знаеме. Ракот сега е наша нормална појава – рекла мајката.
– Ела е толку вознемирена секогаш кога Ева оди на лекување – додаде таа.

– Сè уште е толку неизвесно, но се трудиме секој ден да им го направиме што е можно поспецијален. Сеќавајќи се кога Еви првпат се разболе, мајката рече дека стенкањето и болката дошле „наеднаш – лекарите првично мислеле дека бебето има менингитис, но подоцна откриле дека има искривено црево кога итно била однесена на итна абдоминална операција.
На девојчето потоа било ставено кеса откако морале да и го отстранат поголемиот дел од цревата. По тешка процедура, таа доживеала септичен шок, а на родителите им било кажано дека органите и откажуваат.
Богатството на семејството продолжило да се влошува и лекарите кои ги прегледале очите на Ела и дијагностицирале ретинобластом.
Таа веднаш почнала со хемотерапија, а Ева ја следела само неколку дена подоцна кога лекарите сфатиле дека туморот и расте.
– Не знаев дали Ева ќе успее, беше толку болна, а потоа мораше и да оди на хемотерапија – изјави Мерјан.

Реклама

– Моравме да ја возиме Ела секој ден на лекување, а Ева остана внатре затоа што беше многу болна. Беше ужасно да се види како и двајцата поминуваат низ хемотерапија – пренесува „The Sun“.

-Реклама-

Но, и двете близначки се излечија и во мај 2018 година, Ела беше прогласена за стабилна, а Ева следеше следниот месец. И покрај тоа, семејството било предупредено дека не може да трае вечно. Во август 2018 година, Ела прими терапија со зрачење. На семејството повторно му било кажано дека тој сепак може да се врати и било информирано дека и тие се изложени на ризик од развој на рак на мозокот.
За жал, во март 2022 година, на семејството му беше кажано дека ракот на Ева се вратил.

– Бевме скршени. „Тој оди на криотерапија, која ги замрзнува клетките на ракот. Навистина боли кога ќе дојде. Ела се грижи за Ева кога таа заминува на лекување. На двајцата ни е тешко – изјави на крајот мајката.
Семејството сега се моли Ева да се извлече и да дознае овој месец дали Ела е сè уште стабилна.
(najzena.rs)

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

Родени совршено здрави близначиња – само три дена по доаѓањето дома започнала борбата за нивниот живот

РекламаАгонијата и борбата за живот започнаа само неколку дена по раѓањето на бебињата
Кога се родија близначките Ева и Ела, и двете беа „совршено здрави“. Нивните родители Маријан Окли (43) и нејзиниот сопруг Нејтан (35) им посакаа добредојде на светот на 19 декември 2017 година.

Но, семејството не ни претпоставуваше дека само неколку дена подоцна нивниот свет ќе се преврти наопаку. Малата Ева на само десет дена не јадела и плачела од болки.
Нејзините родители итно ја однеле во болница каде лекарите ги информирале дека има извртено црево. По операцијата, Ева падна во септичен шок и по прегледот на нејзините очи, лекарите открија тумор и и дијагностицираа ретинобластом во јануари 2018 година.
Само три дена подоцна, на сестрата близначка на Ева, Ели, и била дијагностицирана истата болест, откако нејзината мајка ја однела на преглед кај специјалисти. Оттогаш, сестрите заедно се борат со ракот, а на патот се соочуваат со подеми и падови. По третманот, близнаците првично беа прогласени за стабилни, но во март 2022 година Маријан ја доби катастрофалната вест дека ракот на Ева се вратил.

– Друг начин не знаеме. Ракот сега е наша нормална појава – рекла мајката.
– Ела е толку вознемирена секогаш кога Ева оди на лекување – додаде таа.

– Сè уште е толку неизвесно, но се трудиме секој ден да им го направиме што е можно поспецијален. Сеќавајќи се кога Еви првпат се разболе, мајката рече дека стенкањето и болката дошле „наеднаш – лекарите првично мислеле дека бебето има менингитис, но подоцна откриле дека има искривено црево кога итно била однесена на итна абдоминална операција.
На девојчето потоа било ставено кеса откако морале да и го отстранат поголемиот дел од цревата. По тешка процедура, таа доживеала септичен шок, а на родителите им било кажано дека органите и откажуваат.
Богатството на семејството продолжило да се влошува и лекарите кои ги прегледале очите на Ела и дијагностицирале ретинобластом.
Таа веднаш почнала со хемотерапија, а Ева ја следела само неколку дена подоцна кога лекарите сфатиле дека туморот и расте.
– Не знаев дали Ева ќе успее, беше толку болна, а потоа мораше и да оди на хемотерапија – изјави Мерјан.

– Моравме да ја возиме Ела секој ден на лекување, а Ева остана внатре затоа што беше многу болна. Беше ужасно да се види како и двајцата поминуваат низ хемотерапија – пренесува „The Sun“.

Но, и двете близначки се излечија и во мај 2018 година, Ела беше прогласена за стабилна, а Ева следеше следниот месец. И покрај тоа, семејството било предупредено дека не може да трае вечно. Во август 2018 година, Ела прими терапија со зрачење. На семејството повторно му било кажано дека тој сепак може да се врати и било информирано дека и тие се изложени на ризик од развој на рак на мозокот.
За жал, во март 2022 година, на семејството му беше кажано дека ракот на Ева се вратил.

– Бевме скршени. „Тој оди на криотерапија, која ги замрзнува клетките на ракот. Навистина боли кога ќе дојде. Ела се грижи за Ева кога таа заминува на лекување. На двајцата ни е тешко – изјави на крајот мајката.
Семејството сега се моли Ева да се извлече и да дознае овој месец дали Ела е сè уште стабилна.
(najzena.rs)

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО