Monday, March 4, 2024
9.8 C
Skopje

(ВИДЕО) Трогателни снимки од мобилизирањето во Русија осамнaa нa интернет

-Реклама-
-Реклама-Прв ден од првата руска мобилизација по Втората светска војна доведе до расправии во воените центри, се појавија првите знаци на протести и се чини дека Русија може да заработи многу повеќе од 300.000 нови регрути. Многу Руси се обидуваат да ја напуштат својата земја откако претседателот Владимир Путин во средата најави делумна мобилизација бидејќи руските сили кои се борат во Украина претрпеа големи загуби.
Вчера од Русија во Финска влегле околу 7.000 луѓе, од кои 6.000 се Руси. Тоа е за 107 отсто повеќе од истиот ден минатата недела.Реклама


Расправии во центрите за регрутирање
Во Дагестан се појави видео на кое се гледа како луѓето се расправаат со вработена која се залага за мобилизација. Таа рече дека нејзиниот син се бори во Украина од февруари.
-Реклама-


„Вие се борите за иднината на вашите деца“, извикуваше една жена пред народот пред општинската зграда.

„Немаме ни сегашност, за каква иднина зборуваш? ѝ одговори човекот.

“Мојот дедо се борел за својата земја. Тогаш имаше војна, но сега веќе не е, тоа е политика”, рекол човекот кој го примил повикот.

Покани добија и затворениците
Едно видео покажува повеќе од 100 потенцијални регрути наредени зад авион Ан-12 на аеродромот Хурба во далечниот источен регион Хабаровск.
Портпаролот на Кремљ Дмитриј Песков потврди дека полицијата им дели покани на затворениците. „Тоа не е кршење на законот“, рече тој.
Студентите се одземени од универзитетот
Активистите од Бурјатија велат дека не разбираат зошто локалните власти регрутираат толку агресивно и зошто на студентите на локалните универзитети им се даваат известувања за мобилизација додека седат на часови.
Покани добиле и мажи во 50-тите?
И покрај гаранциите дека Русија ќе регрутира мажи кои неодамна служеле во војска и имаат борбено искуство, активистите укажаа на бројни случаи на мажи во нивните 50-ти кои добивале повици за мобилизација.
Една жена рече дека нејзиниот 52-годишен братучед добил повик непосредно пред Путин да ја објави мобилизацијата.
Новодојденци во републиките со етнички малцинства
Снимките и сведоштвата од цела Русија покажуваат дека голем број мажи се регрутираат дури и во малите градови, што сугерира дека бројките би можеле да бидат многу поголеми.
Во Нерјунгри, вториот по големина град во Саха, познат и како Јакутија, се појави видео на кое се гледаат десетици мажи собрани на фудбалскиот стадион Горњак, натоварени во автобуси кои се упатуваат кон центрите за регрутирање, како и нивните членови на семејството кои плачат. Многу мажи се во 30-тите и 40-тите години.
„Тие веќе им дадоа покани на работниците од Колмар и Мешел“, рече активистот кој го објави видеото. Колмар и Мечел се две големи рударски компании кои работат во регионот. Цела ноќ делеа повици за мобилизација“, вели активистот.
index.hr

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО

(ВИДЕО) Трогателни снимки од мобилизирањето во Русија осамнaa нa интернет

РекламаПрв ден од првата руска мобилизација по Втората светска војна доведе до расправии во воените центри, се појавија првите знаци на протести и се чини дека Русија може да заработи многу повеќе од 300.000 нови регрути. Многу Руси се обидуваат да ја напуштат својата земја откако претседателот Владимир Путин во средата најави делумна мобилизација бидејќи руските сили кои се борат во Украина претрпеа големи загуби.
Вчера од Русија во Финска влегле околу 7.000 луѓе, од кои 6.000 се Руси. Тоа е за 107 отсто повеќе од истиот ден минатата недела.
Расправии во центрите за регрутирање
Во Дагестан се појави видео на кое се гледа како луѓето се расправаат со вработена која се залага за мобилизација. Таа рече дека нејзиниот син се бори во Украина од февруари.

„Вие се борите за иднината на вашите деца“, извикуваше една жена пред народот пред општинската зграда.

„Немаме ни сегашност, за каква иднина зборуваш? ѝ одговори човекот.

“Мојот дедо се борел за својата земја. Тогаш имаше војна, но сега веќе не е, тоа е политика”, рекол човекот кој го примил повикот.

Покани добија и затворениците
Едно видео покажува повеќе од 100 потенцијални регрути наредени зад авион Ан-12 на аеродромот Хурба во далечниот источен регион Хабаровск.
Портпаролот на Кремљ Дмитриј Песков потврди дека полицијата им дели покани на затворениците. „Тоа не е кршење на законот“, рече тој.
Студентите се одземени од универзитетот
Активистите од Бурјатија велат дека не разбираат зошто локалните власти регрутираат толку агресивно и зошто на студентите на локалните универзитети им се даваат известувања за мобилизација додека седат на часови.
Покани добиле и мажи во 50-тите?
И покрај гаранциите дека Русија ќе регрутира мажи кои неодамна служеле во војска и имаат борбено искуство, активистите укажаа на бројни случаи на мажи во нивните 50-ти кои добивале повици за мобилизација.
Една жена рече дека нејзиниот 52-годишен братучед добил повик непосредно пред Путин да ја објави мобилизацијата.
Новодојденци во републиките со етнички малцинства
Снимките и сведоштвата од цела Русија покажуваат дека голем број мажи се регрутираат дури и во малите градови, што сугерира дека бројките би можеле да бидат многу поголеми.
Во Нерјунгри, вториот по големина град во Саха, познат и како Јакутија, се појави видео на кое се гледаат десетици мажи собрани на фудбалскиот стадион Горњак, натоварени во автобуси кои се упатуваат кон центрите за регрутирање, како и нивните членови на семејството кои плачат. Многу мажи се во 30-тите и 40-тите години.
„Тие веќе им дадоа покани на работниците од Колмар и Мешел“, рече активистот кој го објави видеото. Колмар и Мечел се две големи рударски компании кои работат во регионот. Цела ноќ делеа повици за мобилизација“, вели активистот.
index.hr

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО