Sunday, June 16, 2024
29.8 C
Skopje

ОВАА ЖЕНА (36) ИМАЛА 12 РАЗЛИЧНИ ТУМОРИ И ПРЕЖИВЕА: Лекарите открија како е тоа можно

-Реклама-36-годишна жена стана првиот пациент во светот кој имал 12 различни тумори – од кои пет малигни и агресивни – и успеала да преживее.
Нејзиниот случај го откриле шпански научници, пренесува „Newsbeast“.
Родена на термин, од 26-годишна мајка и 30-годишен татко, таа добила Апгар оценка од девет при раѓањето; тежел 2.510 грама и бил долг 48 сантиметри. Во првите месеци од животот таа заостануваше во развојот во споредба со нејзините врсници.
Првиот тумор се појавил кога пациентот бил уште бебе, а потоа на секои неколку години се појавувале други тумори, велат научниците.
Пред да наполни 40 години, пациентката развила вкупно 12 тумори. Секој тумор бил од различен тип и се појавувал на различен дел од телото. Пациентот беше подложен на низа операции, радиотерапија и хемотерапија.
Но, нејзиниот имунолошки систем создаде силен природен антиинфламаторен одговор, успешно борејќи се со ракот.
Истражувачите од шпанскиот Национален центар за онколошки истражувања (CNIO), предводени од д-р Маркос Малубрес, кој објави студија во научното списание „Science Advances“, велат дека необичниот случај може да отвори нови патишта за рана дијагноза и поефективен третман на ракот.
Како што проценуваат научниците, невидената долгорочна одбрамбена способност на пациентката се чини дека е поврзана со мутациите што ги наследила од двајцата родители во генот (MAD1L1), кој игра суштинска улога во процесот на клеточната делба и пролиферација, Атинско-Македонската новинска агенција. извештаи.
– Сè уште не разбираме како оваа пациентка успеала да се развие во фетална фаза, ниту како успеала да ги надмине сите патолошки проблеми – рече Малубрес, истакнувајќи дека до денес не е забележан сличен случај во меѓународната заедница.
– Научно не можеме да зборуваме за нов синдром, бидејќи тоа е опис на единствен случај – изјави истражувачот Мигел Уриосте.
espreso.co.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ОВАА ЖЕНА (36) ИМАЛА 12 РАЗЛИЧНИ ТУМОРИ И ПРЕЖИВЕА: Лекарите открија како е тоа можно

-Реклама-36-годишна жена стана првиот пациент во светот кој имал 12 различни тумори – од кои пет малигни и агресивни – и успеала да преживее.
Нејзиниот случај го откриле шпански научници, пренесува „Newsbeast“.
Родена на термин, од 26-годишна мајка и 30-годишен татко, таа добила Апгар оценка од девет при раѓањето; тежел 2.510 грама и бил долг 48 сантиметри. Во првите месеци од животот таа заостануваше во развојот во споредба со нејзините врсници.
Првиот тумор се појавил кога пациентот бил уште бебе, а потоа на секои неколку години се појавувале други тумори, велат научниците.
Пред да наполни 40 години, пациентката развила вкупно 12 тумори. Секој тумор бил од различен тип и се појавувал на различен дел од телото. Пациентот беше подложен на низа операции, радиотерапија и хемотерапија.
Но, нејзиниот имунолошки систем создаде силен природен антиинфламаторен одговор, успешно борејќи се со ракот.
Истражувачите од шпанскиот Национален центар за онколошки истражувања (CNIO), предводени од д-р Маркос Малубрес, кој објави студија во научното списание „Science Advances“, велат дека необичниот случај може да отвори нови патишта за рана дијагноза и поефективен третман на ракот.
Како што проценуваат научниците, невидената долгорочна одбрамбена способност на пациентката се чини дека е поврзана со мутациите што ги наследила од двајцата родители во генот (MAD1L1), кој игра суштинска улога во процесот на клеточната делба и пролиферација, Атинско-Македонската новинска агенција. извештаи.
– Сè уште не разбираме како оваа пациентка успеала да се развие во фетална фаза, ниту како успеала да ги надмине сите патолошки проблеми – рече Малубрес, истакнувајќи дека до денес не е забележан сличен случај во меѓународната заедница.
– Научно не можеме да зборуваме за нов синдром, бидејќи тоа е опис на единствен случај – изјави истражувачот Мигел Уриосте.
espreso.co.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО