Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeВЕСТИУБАВА ВЕСТ ЗА ГРАЃАНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА: Повисоки плати и пензии со новиот...

УБАВА ВЕСТ ЗА ГРАЃАНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА: Повисоки плати и пензии со новиот буџет!

-Реклама-„Предвидено е да продолжи усогласувањето на минималната плата со просечната и трошоците на живот, соодветно на системското утврдено решение. Предвидени се и зголемувањата на платите во образование, како и зголемувањето на пензиите по новата утврдена методологија кое зголемување треба да се случи првиот квартал идната година.За пензионерите за следната година се издвоени дополнителни 120 милиони евра повеќе од 2022 или вкупно 1.2 милијарди евра за пензиите кои што се зголемени“ изјави денес премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција.
Премиерот додаде дека продолжуваат и капиталните инвестиции во земјоделството со кои ќе се обезбеди зголемено домашно производство на храна, поддршка на земјоделците и поддрка за модернизација на земјоделството.
Исто така, Ковачевски додаде дека за плати во јавната администрација во 2023 година се планирани 570 милиони евра, додека за здравството како систем издвоени се 685 милиони евра.
„Во 2023 продолжуваме со инфраструктурни проекти кои ќе нѐ поврзат и внатре во земјата, и со регионот но и со Европа и ќе обезбедат побрз економски раст и развој генерално, но и подобри услови за развој на компанииите и бизнисот. Продолжуваме со изградба на Железничкиот Коридор 8, изградба на клучни автопатски делници, рехабилитација на локалните улици, изградба на социјални станови, продолжуваме со проектот за гасификација на државата“ рече Ковачевски.ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

УБАВА ВЕСТ ЗА ГРАЃАНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА: Повисоки плати и пензии со новиот буџет!

Реклама„Предвидено е да продолжи усогласувањето на минималната плата со просечната и трошоците на живот, соодветно на системското утврдено решение. Предвидени се и зголемувањата на платите во образование, како и зголемувањето на пензиите по новата утврдена методологија кое зголемување треба да се случи првиот квартал идната година.За пензионерите за следната година се издвоени дополнителни 120 милиони евра повеќе од 2022 или вкупно 1.2 милијарди евра за пензиите кои што се зголемени“ изјави денес премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција.
Премиерот додаде дека продолжуваат и капиталните инвестиции во земјоделството со кои ќе се обезбеди зголемено домашно производство на храна, поддршка на земјоделците и поддрка за модернизација на земјоделството.
Исто така, Ковачевски додаде дека за плати во јавната администрација во 2023 година се планирани 570 милиони евра, додека за здравството како систем издвоени се 685 милиони евра.
„Во 2023 продолжуваме со инфраструктурни проекти кои ќе нѐ поврзат и внатре во земјата, и со регионот но и со Европа и ќе обезбедат побрз економски раст и развој генерално, но и подобри услови за развој на компанииите и бизнисот. Продолжуваме со изградба на Железничкиот Коридор 8, изградба на клучни автопатски делници, рехабилитација на локалните улици, изградба на социјални станови, продолжуваме со проектот за гасификација на државата“ рече Ковачевски.ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО