Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeЖИВОТСЛАВИМЕ ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Ако сте во неволја или сте имале тешко време,...

СЛАВИМЕ ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Ако сте во неволја или сте имале тешко време, ОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ СПАС

-Реклама-Православната црква и голем број православни верници денеска го слават крштевањето на светите апостоли Филимон, Афија и Архип.
Според легендата во која веруваат христијаните, освен дванаесетте големи апостоли кои го познавале Исус и биле негови први ученици, Бог избрал уште седумдесет апостоли кои ќе го проповедаат евангелијата и ќе го шират христијанството.
Некои од тие „мали апостоли“ биле Светите апостоли Архип, Филимон и Афија.
Архип е еден од седумдесетте. Апостол Павле го спомнува во Посланието до Колосјаните и Филимон, нарекувајќи го негов другар во војната.
Во градот Колосеум, центарот на христијанството била куќата на Филимон.
Во тоа време, апостолите ги ракополагаа своите ученици за епископи, некои од нив на постојана позиција, а некои за мисионери кои патуваа по разни места.
А Филимон беше еден од вторите, а Афија, жената на Филимон, служеше во црквата таму.
За време на празникот на паганската божица Артемида, сите верници во Колосеум вообичаено се гости во куќата на Филимон на молитва.
Незнабошците, дознавајќи за овој собир, побрзаа и ги фатија сите христијани, Филимон, Архип и Афија, како водачи, прво ги ставија на столбови, а потоа ги закопаа до половината во земјата и почнаа да ги гаѓаат со камења.
И така Филимон и Апфија се убиени, а Архип е изваден од дупката едвај жив, оставајќи го за забава на децата кои го избоделе со ножеви.
На овој начин, соборецот на Павле го заврши своето земно патување.
Оваа молитва треба да се каже на овој ден, особено ако сте во неволја или периодот зад вас бил многу тежок.
– Апостолу свети Архип, моли Го Милостивиот Бог да ни даде прошка на гревовите на нашите души.
pink.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

СЛАВИМЕ ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Ако сте во неволја или сте имале тешко време, ОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ СПАС

РекламаПравославната црква и голем број православни верници денеска го слават крштевањето на светите апостоли Филимон, Афија и Архип.
Според легендата во која веруваат христијаните, освен дванаесетте големи апостоли кои го познавале Исус и биле негови први ученици, Бог избрал уште седумдесет апостоли кои ќе го проповедаат евангелијата и ќе го шират христијанството.
Некои од тие „мали апостоли“ биле Светите апостоли Архип, Филимон и Афија.
Архип е еден од седумдесетте. Апостол Павле го спомнува во Посланието до Колосјаните и Филимон, нарекувајќи го негов другар во војната.
Во градот Колосеум, центарот на христијанството била куќата на Филимон.
Во тоа време, апостолите ги ракополагаа своите ученици за епископи, некои од нив на постојана позиција, а некои за мисионери кои патуваа по разни места.
А Филимон беше еден од вторите, а Афија, жената на Филимон, служеше во црквата таму.
За време на празникот на паганската божица Артемида, сите верници во Колосеум вообичаено се гости во куќата на Филимон на молитва.
Незнабошците, дознавајќи за овој собир, побрзаа и ги фатија сите христијани, Филимон, Архип и Афија, како водачи, прво ги ставија на столбови, а потоа ги закопаа до половината во земјата и почнаа да ги гаѓаат со камења.
И така Филимон и Апфија се убиени, а Архип е изваден од дупката едвај жив, оставајќи го за забава на децата кои го избоделе со ножеви.
На овој начин, соборецот на Павле го заврши своето земно патување.
Оваа молитва треба да се каже на овој ден, особено ако сте во неволја или периодот зад вас бил многу тежок.
– Апостолу свети Архип, моли Го Милостивиот Бог да ни даде прошка на гревовите на нашите души.
pink.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО