Tuesday, July 23, 2024
33.8 C
Skopje

Ставете сунѓер во фрижидер: Паметен трик што треба да го знаете!

-Реклама-Но, овој незабележлив предмет има неколку други намени во кујната. Не секој знае, на пример, зошто вреди да се чува во фрижидер. Звучи малку чудно, но за момент ќе видите дека овој трик всушност има смисла.
Се прашувате зошто чувате сунѓер во фрижидер? Не, не е дека ниската температура го ограничува растот на микробите и го продолжува нивниот рок на траење. Иако тоа воопшто не е сосема глупава идеја. Сепак, кујнскиот сунѓер има поинаква употреба. Благодарение на неговите својства, добро функционира во фрижидер.
Сигурно сте ги слушнале вознемирувачките извештаи од научниците дека кујнскиот сунѓер е еден од највалканите предмети во куќата. Може да има дури 82 трилиони бактерии од 362 сорти. Влагата, високата температура и остатоците од храна се совршена средина за нивниот развој. Затоа треба често да се менува. Ако готвите и миете секој ден, можеби ќе треба да го правите тоа на секои 2-3 дена. Исто така, мора да запомните да го исплакнете и исцедите темелно. А после употреба, наместо до мијалник, подобро е да го извадите на балкон или да го ставите на радијатор да се исуши.
Добро, назад на темата. Па зошто да ставите сунѓер во фрижидер? Благодарение на неговата структура и својства, совршено ја апсорбира влагата и мирисите. Само ставете по еден на секоја полица за да спречите насобирање вода на производите во фрижидерот. Оваа незабележлива работа може да помогне и во решавањето на проблемот со непријатните мириси од фрижидерот.
Исто така, добро е да го ставите зеленчукот на сунѓер наместо директно на полицата во фрижидерот. Ова го олеснува одржувањето на чистотата, а производите нема да се расипат толку брзо.
Само не заборавајте да ставите нов, чист и сув сунѓер во фрижидер. Колку е поголема неговата површина, толку подобро. Треба да се менува на неколку дена, особено ако забележиме дека е влажно или дека изгледот му е променет.
Она што е важно, не мора да фрлате таков сунѓер. Само дезинфицирајте го и исушете го. Можете да го направите тоа така што ќе го натопите во оцет, ќе го ставите во машина за миење садови или во микробранова печка 2 минути. Или само во машината за перење. Друг начин е да го сварите со течност за миење садови. После тоа, можете безбедно да го употребите повторно за перење или пак да го ставите во фрижидер.
Кесичка со суров ориз во фрижидер ќе работи како сунѓер. Тоа е едноставен, ефикасен и еколошки патент за отстранување на вишокот на влага што се насобрал таму. Покрај тоа, ги елиминира непријатните мириси. За истата цел, можете да ставите весници во фрижидер. Овој домашен метод на нашите баби, кој се користи и денес.
najzena.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Ставете сунѓер во фрижидер: Паметен трик што треба да го знаете!

-Реклама-Но, овој незабележлив предмет има неколку други намени во кујната. Не секој знае, на пример, зошто вреди да се чува во фрижидер. Звучи малку чудно, но за момент ќе видите дека овој трик всушност има смисла.
Се прашувате зошто чувате сунѓер во фрижидер? Не, не е дека ниската температура го ограничува растот на микробите и го продолжува нивниот рок на траење. Иако тоа воопшто не е сосема глупава идеја. Сепак, кујнскиот сунѓер има поинаква употреба. Благодарение на неговите својства, добро функционира во фрижидер.
Сигурно сте ги слушнале вознемирувачките извештаи од научниците дека кујнскиот сунѓер е еден од највалканите предмети во куќата. Може да има дури 82 трилиони бактерии од 362 сорти. Влагата, високата температура и остатоците од храна се совршена средина за нивниот развој. Затоа треба често да се менува. Ако готвите и миете секој ден, можеби ќе треба да го правите тоа на секои 2-3 дена. Исто така, мора да запомните да го исплакнете и исцедите темелно. А после употреба, наместо до мијалник, подобро е да го извадите на балкон или да го ставите на радијатор да се исуши.
Добро, назад на темата. Па зошто да ставите сунѓер во фрижидер? Благодарение на неговата структура и својства, совршено ја апсорбира влагата и мирисите. Само ставете по еден на секоја полица за да спречите насобирање вода на производите во фрижидерот. Оваа незабележлива работа може да помогне и во решавањето на проблемот со непријатните мириси од фрижидерот.
Исто така, добро е да го ставите зеленчукот на сунѓер наместо директно на полицата во фрижидерот. Ова го олеснува одржувањето на чистотата, а производите нема да се расипат толку брзо.
Само не заборавајте да ставите нов, чист и сув сунѓер во фрижидер. Колку е поголема неговата површина, толку подобро. Треба да се менува на неколку дена, особено ако забележиме дека е влажно или дека изгледот му е променет.
Она што е важно, не мора да фрлате таков сунѓер. Само дезинфицирајте го и исушете го. Можете да го направите тоа така што ќе го натопите во оцет, ќе го ставите во машина за миење садови или во микробранова печка 2 минути. Или само во машината за перење. Друг начин е да го сварите со течност за миење садови. После тоа, можете безбедно да го употребите повторно за перење или пак да го ставите во фрижидер.
Кесичка со суров ориз во фрижидер ќе работи како сунѓер. Тоа е едноставен, ефикасен и еколошки патент за отстранување на вишокот на влага што се насобрал таму. Покрај тоа, ги елиминира непријатните мириси. За истата цел, можете да ставите весници во фрижидер. Овој домашен метод на нашите баби, кој се користи и денес.
najzena.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО