Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeЗДРАВЈЕТуширањето со топла вода може да му наштети на вашето здравје на...

Туширањето со топла вода може да му наштети на вашето здравје на неколку начини

-Реклама-


Премногу топла вода е лоша за кожата и косата, но може да предизвика и проблеми со високиот крвен притисок, тврдат експертите.

Како што се намалуваат температурите, нема ништо поубаво од туширање со топла вода. Сепак, туширањето со премногу топла вода може да има негативно влијание врз вашето здравје.

Заедно со препораката за користење постудена вода, лекарите посочија неколку начини на кои топлата вода може да биде штетна за вашето здравје.

Ги влошува акните
Според експертите, топлата вода може да ја оштети вашата кожа и да ги влоши акните.

Топлата вода ја отстранува кожата од нејзините природни масла и здрави бактерии“, изјави претходно за Fox News Џен Рејс, основач на Skin Laundry.

Предизвикува сува и чувствителна кожа
Туширањето со екстремно топла вода всушност може да ја направи вашата кожа многу сува.

Го успорува растот на косата
Луѓето кои се тушираат со многу топла вода се изложени на ризик да ја оштетат косата. Туширањето со топла вода исто така може да ја направи вашата коса кршлива или повеќе склона кон кршење, што пак може да доведе до губење на косата. Ова, рече таа, е затоа што кога имате топла вода на вашиот скалп, таа ги отвора порите, правејќи ги корените на вашата коса послаби, овозможувајќи ѝ полесно да опаѓа.

Тоа предизвикува егзема и слични здравствени состојби
Колку и да е пријатен топол туш, тие можат да ја влошат постоечката здравствена состојба.
„Повисоките температури го олеснуваат сушењето на кожата и ги влошуваат состојбите како егзема“, изјави д-р Адам Фридман, за Healthline.

Топлата вода може да ви го зголеми и крвниот притисок, што може да биде многу опасно и да ги влоши срцевите заболувања.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Туширањето со топла вода може да му наштети на вашето здравје на неколку начини

Реклама


Премногу топла вода е лоша за кожата и косата, но може да предизвика и проблеми со високиот крвен притисок, тврдат експертите.

Како што се намалуваат температурите, нема ништо поубаво од туширање со топла вода. Сепак, туширањето со премногу топла вода може да има негативно влијание врз вашето здравје.

Заедно со препораката за користење постудена вода, лекарите посочија неколку начини на кои топлата вода може да биде штетна за вашето здравје.

Ги влошува акните
Според експертите, топлата вода може да ја оштети вашата кожа и да ги влоши акните.

Топлата вода ја отстранува кожата од нејзините природни масла и здрави бактерии“, изјави претходно за Fox News Џен Рејс, основач на Skin Laundry.

Предизвикува сува и чувствителна кожа
Туширањето со екстремно топла вода всушност може да ја направи вашата кожа многу сува.

Го успорува растот на косата
Луѓето кои се тушираат со многу топла вода се изложени на ризик да ја оштетат косата. Туширањето со топла вода исто така може да ја направи вашата коса кршлива или повеќе склона кон кршење, што пак може да доведе до губење на косата. Ова, рече таа, е затоа што кога имате топла вода на вашиот скалп, таа ги отвора порите, правејќи ги корените на вашата коса послаби, овозможувајќи ѝ полесно да опаѓа.

Тоа предизвикува егзема и слични здравствени состојби
Колку и да е пријатен топол туш, тие можат да ја влошат постоечката здравствена состојба.
„Повисоките температури го олеснуваат сушењето на кожата и ги влошуваат состојбите како егзема“, изјави д-р Адам Фридман, за Healthline.

Топлата вода може да ви го зголеми и крвниот притисок, што може да биде многу опасно и да ги влоши срцевите заболувања.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО