Tuesday, June 25, 2024
28.8 C
Skopje

ОВА СИГУРНО НЕ СТЕ ГО ЗНАЕЛЕ: Пред да одите на гроб ставете ги свеќите во замрзнувач!

-Реклама-Експертите обрнуваат внимание и на обликот на свеќата. Запалениот фитил треба да биде прилично длабок и покриен колку што е можно повеќе
Но, сигурно се прашувате како е да чувате свеќи во замрзнувач. Благодарение на овој трик ќе заштедите пари, а гробовите на вашите најблиски ќе изгледаат добро одржувани долго време.
Идеално, тие треба да лежат таму најмалку 12 часа. Благодарение на ниската температура, восокот ќе стане многу потврд и затоа ќе гори побавно. Ефектот? Вашите свеќи ќе горат подолго на гробот.
Доколку сакате да им го продолжите животот, ставете ги во замрзнувач пред да ги користите. Едноставно, но ефективно. Се разбира, замрзнувачот не е вистинското место за чување свеќи. Предолгото изложување на ниски температури може да ги оштети и да предизвика пукање, раслојување и губење на изгледот и својствата. Сепак, по околу 24 часа ништо лошо не треба да им се случи.
Што друго можам да направам за да направам свеќите да горат подолго?
Постојат неколку трикови за кои не секој знае. Клучното прашање е изборот на производи во продавницата. Никој не треба да биде изненаден што свеќите со поголем волумен горат подолго. Кога купувате свеќи, избегнувајте ги оние кои имаат меурчиња на површината на влошката. Нивното горење ќе биде пократко. Најдобро е парафинот што се наоѓа таму да биде совршено мазен и униформен.
Експертите обрнуваат внимание и на обликот на свеќата. Запалениот фитил треба да биде прилично длабок и покриен колку што е можно повеќе. На огнот му треба воздух за да изгори, но од друга страна, неговите удари можат брзо да го изгаснат пламенот доколку се премногу силни.
Важен е и изгледот на фитилот. Треба да биде со средна дебелина. Благодарение на ова, пламенот нема да се изгасне премногу лесно, а во исто време, согорувањето нема да биде премногу брзо и насилно. Не заборавајте да го исечете и фитилот на должина од приближно 0,5-1 см.
Следниот чекор треба да биде израмнување на површината на восокот. Многу луѓе не знаат за тоа.Вреди да се знае дека природните патрони (на пр. соја или пчелин восок) горат подолго од парафинот. Се разбира, тие се и поскапи.
alo.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

ОВА СИГУРНО НЕ СТЕ ГО ЗНАЕЛЕ: Пред да одите на гроб ставете ги свеќите во замрзнувач!

-Реклама-Експертите обрнуваат внимание и на обликот на свеќата. Запалениот фитил треба да биде прилично длабок и покриен колку што е можно повеќе
Но, сигурно се прашувате како е да чувате свеќи во замрзнувач. Благодарение на овој трик ќе заштедите пари, а гробовите на вашите најблиски ќе изгледаат добро одржувани долго време.
Идеално, тие треба да лежат таму најмалку 12 часа. Благодарение на ниската температура, восокот ќе стане многу потврд и затоа ќе гори побавно. Ефектот? Вашите свеќи ќе горат подолго на гробот.
Доколку сакате да им го продолжите животот, ставете ги во замрзнувач пред да ги користите. Едноставно, но ефективно. Се разбира, замрзнувачот не е вистинското место за чување свеќи. Предолгото изложување на ниски температури може да ги оштети и да предизвика пукање, раслојување и губење на изгледот и својствата. Сепак, по околу 24 часа ништо лошо не треба да им се случи.
Што друго можам да направам за да направам свеќите да горат подолго?
Постојат неколку трикови за кои не секој знае. Клучното прашање е изборот на производи во продавницата. Никој не треба да биде изненаден што свеќите со поголем волумен горат подолго. Кога купувате свеќи, избегнувајте ги оние кои имаат меурчиња на површината на влошката. Нивното горење ќе биде пократко. Најдобро е парафинот што се наоѓа таму да биде совршено мазен и униформен.
Експертите обрнуваат внимание и на обликот на свеќата. Запалениот фитил треба да биде прилично длабок и покриен колку што е можно повеќе. На огнот му треба воздух за да изгори, но од друга страна, неговите удари можат брзо да го изгаснат пламенот доколку се премногу силни.
Важен е и изгледот на фитилот. Треба да биде со средна дебелина. Благодарение на ова, пламенот нема да се изгасне премногу лесно, а во исто време, согорувањето нема да биде премногу брзо и насилно. Не заборавајте да го исечете и фитилот на должина од приближно 0,5-1 см.
Следниот чекор треба да биде израмнување на површината на восокот. Многу луѓе не знаат за тоа.Вреди да се знае дека природните патрони (на пр. соја или пчелин восок) горат подолго од парафинот. Се разбира, тие се и поскапи.
alo.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО