Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Не ја фрлајте лушпата од банана- еве за што може да ја искористите

-Реклама-


Бананата е многу повеќе од вкусна храна – таа може да ви помогне при спиењето, па дури и да ви ги намали болките во стомакот.

Но, што е со нивните лушпи? Дали треба само да ги фрлиме во канта за ѓубре? Поголемиот дел од луѓето веројатно и го прават тоа, но лушпата од банана не мора да биде само уште едно парче ѓубре.

Во продолжение прочитајте на кои се начини можете да ја искористите лушпата од ова популарно овошје.

Нахранете ги цвеќињата

Реклама

Ставете ја лушпата од банана во голем сад полн со вода, измешајте ја смесата, а потоа едноставно налејте ја оваа смеса во саксиите со цвеќе. Лушпата од банана брзо се разградува и во земјата испушта голема количина на хранливи материи.

Ублажете ја алергијата и чешањето

-Реклама-

Нанесете лушпа од банана на местото каде сте се исфрлале за да го ублажите чешањето и да го поттикнете процесот на лекување.

Нахранете ги животните

-Реклама-

Слободно можете да додадете мелени суви лушпи од банана во храната за домашни животни како што се кокошки, свињи, зајаци и говеда.

Омекнете го месото при печење

Додадете лушпа од банана во сад за печење, со цел да спречите парчињата месо без коски и кожа да се исушат во текот на печењето.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Не ја фрлајте лушпата од банана- еве за што може да ја искористите

-Реклама-


Бананата е многу повеќе од вкусна храна – таа може да ви помогне при спиењето, па дури и да ви ги намали болките во стомакот.

Но, што е со нивните лушпи? Дали треба само да ги фрлиме во канта за ѓубре? Поголемиот дел од луѓето веројатно и го прават тоа, но лушпата од банана не мора да биде само уште едно парче ѓубре.

Во продолжение прочитајте на кои се начини можете да ја искористите лушпата од ова популарно овошје.

Нахранете ги цвеќињата

Реклама

Ставете ја лушпата од банана во голем сад полн со вода, измешајте ја смесата, а потоа едноставно налејте ја оваа смеса во саксиите со цвеќе. Лушпата од банана брзо се разградува и во земјата испушта голема количина на хранливи материи.

Ублажете ја алергијата и чешањето

Нанесете лушпа од банана на местото каде сте се исфрлале за да го ублажите чешањето и да го поттикнете процесот на лекување.

Нахранете ги животните

Слободно можете да додадете мелени суви лушпи од банана во храната за домашни животни како што се кокошки, свињи, зајаци и говеда.

Омекнете го месото при печење

Додадете лушпа од банана во сад за печење, со цел да спречите парчињата месо без коски и кожа да се исушат во текот на печењето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО