Sunday, June 16, 2024
29.8 C
Skopje

Спиењето без облека го зајакнува вашето здравје!

-Реклама-


Иако е пракса мажите и жените да спијат во пижами или долна облека, малку е познато дека доколку спиете без облека може многу да му помогнете на вашето здравје.

Еве неколку причини поради кои вечерва треба да спиете без облека.

Побрзо ќе заспиете

Реклама

Доколку сакате побрзо да заспиете треба да ја намалите телесната температура. Опаѓањето на температурата на телото му сигнализира на вашиот организам дека е време за спиење, а еден едноставен начин за тоа е да ја соблечете облеката.

Ќе имате поквалитетен сон

-Реклама-

Намалувањето на телесната температура не само што ќе ви помогне побрзо да заспиете, туку ќе ви помогне да имате и поквалитетен сон.

Ќе ви се подобри односот со партнерот

-Реклама-

Луѓето кои спијат гoли имаат поголема веројатност дека ќе бидат позадоволни со својот однос, според истражувањето на Cotton USA. Брендот испитуваше 1.000 возрасни луѓе во Велика Британија кои биле во брак или во врска за да дознаат во што спијат и како се чувствуваат во врската.

Неверојатни 57 % од луѓето кои спиеле гoли изјавиле дека се позадоволни во врската, додека 48% од луѓето се оние кои спијат во пижами и 43 % кои спијат во дoлна oблека.

Ќе ги намалите стресот и анксиозноста

Окситоцинот кој се ослободува со контакт на кожа со кожа исто така влијае на намалување на cтресот. Доколку ги земеме во предвид самците, лекарите наведуваат дека единствениот начин за намалување на стресот е доколку се ослободите од облеката пред спиење.

Ќе бидете cekcуaлнo пoaктивни

Прилично е сигурно да се каже дека шансите се зголемуваат доколку заедно со партнерот спиете гoли.

Ќе ви се зголеми самодовербата

Спиење без облека е одличен начин да се чувствувате попријатно во сопствената кожа и да изградите самодоверба. Една студија заклучи дека само ако неколку минути во текот на денот ако се движите гoли можете да ја подобрите перцепцијата на сопственото тело и да се подигне нивото на самопочитување.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Спиењето без облека го зајакнува вашето здравје!

-Реклама-


Иако е пракса мажите и жените да спијат во пижами или долна облека, малку е познато дека доколку спиете без облека може многу да му помогнете на вашето здравје.

Еве неколку причини поради кои вечерва треба да спиете без облека.

Побрзо ќе заспиете

Реклама

Доколку сакате побрзо да заспиете треба да ја намалите телесната температура. Опаѓањето на температурата на телото му сигнализира на вашиот организам дека е време за спиење, а еден едноставен начин за тоа е да ја соблечете облеката.

Ќе имате поквалитетен сон

Намалувањето на телесната температура не само што ќе ви помогне побрзо да заспиете, туку ќе ви помогне да имате и поквалитетен сон.

Ќе ви се подобри односот со партнерот

Луѓето кои спијат гoли имаат поголема веројатност дека ќе бидат позадоволни со својот однос, според истражувањето на Cotton USA. Брендот испитуваше 1.000 возрасни луѓе во Велика Британија кои биле во брак или во врска за да дознаат во што спијат и како се чувствуваат во врската.

Неверојатни 57 % од луѓето кои спиеле гoли изјавиле дека се позадоволни во врската, додека 48% од луѓето се оние кои спијат во пижами и 43 % кои спијат во дoлна oблека.

Ќе ги намалите стресот и анксиозноста

Окситоцинот кој се ослободува со контакт на кожа со кожа исто така влијае на намалување на cтресот. Доколку ги земеме во предвид самците, лекарите наведуваат дека единствениот начин за намалување на стресот е доколку се ослободите од облеката пред спиење.

Ќе бидете cekcуaлнo пoaктивни

Прилично е сигурно да се каже дека шансите се зголемуваат доколку заедно со партнерот спиете гoли.

Ќе ви се зголеми самодовербата

Спиење без облека е одличен начин да се чувствувате попријатно во сопствената кожа и да изградите самодоверба. Една студија заклучи дека само ако неколку минути во текот на денот ако се движите гoли можете да ја подобрите перцепцијата на сопственото тело и да се подигне нивото на самопочитување.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО