Sunday, June 16, 2024
29.8 C
Skopje

Малкумина знаат: За што служи памукот во шишенцата со лекови?

-Реклама-


На многумина од нас барем еднаш ни се има случено да имаме можност да отвориме шишенце со лекови и во истото да најдеме големо парче памук.

За што служи?

Реклама

Пациентите би се обидувале да ги спојуваат деловите од скршени таблети, но поради деловите кои недостасувале или биле во форма на прашина се случувало да не ја внесат пропишаната доза на лекот.

Компанијата Bayer во шишињата почна да става памук за да го спречи движењето на таблетите и нивното удирање во ѕидот на пакувањето, објави Бизнис Инсајдер.

-Практиката е укината во 1999 година, затоа што денешните таблети имаат глазура, но некои компании продолжија да ја одржуваат оваа традиција, бидејќи нивните пациенти очекуваат да пронајдат памук во шишето.

Сепак, Американскиот Националниот институт за здравје советува задолжително да го отстраните памукот од шишето за да не ја повлече влагата и со тоа да се оштети лекот.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Малкумина знаат: За што служи памукот во шишенцата со лекови?

-Реклама-


На многумина од нас барем еднаш ни се има случено да имаме можност да отвориме шишенце со лекови и во истото да најдеме големо парче памук.

За што служи?

Реклама

Пациентите би се обидувале да ги спојуваат деловите од скршени таблети, но поради деловите кои недостасувале или биле во форма на прашина се случувало да не ја внесат пропишаната доза на лекот.

Компанијата Bayer во шишињата почна да става памук за да го спречи движењето на таблетите и нивното удирање во ѕидот на пакувањето, објави Бизнис Инсајдер.

-Практиката е укината во 1999 година, затоа што денешните таблети имаат глазура, но некои компании продолжија да ја одржуваат оваа традиција, бидејќи нивните пациенти очекуваат да пронајдат памук во шишето.

Сепак, Американскиот Националниот институт за здравје советува задолжително да го отстраните памукот од шишето за да не ја повлече влагата и со тоа да се оштети лекот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО