Sunday, June 16, 2024
29.8 C
Skopje

Денес православните верници ги прославуваат овие празници

-Реклама-Денеска е Св. маченици Евстратиј, Авксентиј, Евгениј, Мардариј и Орест.

Овие петмина пострадаа во времето на императорот Диоклецијан. Евстратиј беше римски војсководец во градот Саталион, а Евгениј му беше другар во војската.

И Орест беше римски војник. Авксентиј, пак, беше свештеник, а Мардариј обичен граѓанин.

На едни им беа отсечени главите, а другите умреа при измачувањата.

Подоцна, моштите им беа пренесени во Цариград и положени во црквата Свети Петочисленици, по¬светена на овие петмина сведоци за Христа.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Денес православните верници ги прославуваат овие празници

-Реклама-Денеска е Св. маченици Евстратиј, Авксентиј, Евгениј, Мардариј и Орест.

Овие петмина пострадаа во времето на императорот Диоклецијан. Евстратиј беше римски војсководец во градот Саталион, а Евгениј му беше другар во војската.

И Орест беше римски војник. Авксентиј, пак, беше свештеник, а Мардариј обичен граѓанин.

На едни им беа отсечени главите, а другите умреа при измачувањата.

Подоцна, моштите им беа пренесени во Цариград и положени во црквата Свети Петочисленици, по¬светена на овие петмина сведоци за Христа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО