Monday, September 25, 2023
18.8 C
Skopje
HomeЖИВОТНе сакале да ја прегледаат бидејќи била млада, после осум месеци ѝ...

Не сакале да ја прегледаат бидејќи била млада, после осум месеци ѝ откриле стpашна дијагноза!

-Реклама-Filesia La BauntI (35) е модел и ѕвезда на TikTok која пред неколку години забележала грутка на градите. Таа била исплашена и веднаш отишла на лекар, но и рекле дека е многу млада и дека грутката е бенигна.
Експертите посочуваат дека доколку туморот се открие во оваа фаза од болеста, кога е со големина помал од еден сантиметар, пред да се претвори во агресивна форма и да метастазира, прогнозата е добра и може да се постигне целосно излекување.
Сега таа тврди дека било огромна грешка што го прифатила мислењето на докторот.
Само осум месеци подоцна, на моделот и беше дијагностициран рак на дојка во четврта фаза.
– Автоматски помислив на смрт, како и повеќето луѓе кога ќе слушнат дека имаат рак. Во тој момент почувствував дека лекарите не ми успеале. Зглобовите ми беа вкочанети, бев многу исцрпен. Ракот целосно ви го менува животот. Тој не само што ме промени мене, туку и мојот сопруг, семејството и пријателите. Се трудам да не размислувам што ќе се случеше ако дијагнозата беше поставена порано – изјави Филесија.
– Тоа нема да го спречи ракот да биде во четврта фаза. Да се ​​знае дека можев да бидам во втората фаза е прилично обесхрабрувачки. Ракот на дојката се јавува многу почесто кај помладите жени отколку што очекуваат луѓето. Има жени кои откриваат дека имаат рак на дојка и како резултат на тоа минуваат низ рана менопауза. Никој не зборува за тоа – додала манекенката.– Поминав низ многу, се опоравувам. Сакам само да им се обратам на лекарите и да им порачам да не ги одвраќаат пациентите бидејќи мислат дека се премлади за некоја болест – изјави Филесија.
Експертите забележуваат дека постојат знаци кои не треба да ги игнорирате кога станува збор за оваа болест. Еве на што треба да обрнете внимание:
Промена на големината или обликот на градите
Градите може да се променат за време на менструацијата, кога поминувате низ бременоста и како што вашето тело старее. Со редовно проверување на градите, ќе знаете дали промената на големината или обликот е дел од она што е нормално за вас или дали е нешто необично што треба да го провери лекар.
Црвенило или осип
Важно е да се внимава на знаци на црвенило или осип на кожата и околу брадавиците. Осип во оваа област може да биде предизвикан од нов прашок за перење или чипкаст градник што ја иритира кожата. Меѓутоа, ако ништо не сте смениле и сте сигурни дека тоа не е проблем, треба да го посетите вашиот лекар.
Исцедок од брадавиците
Ако течноста излезе од брадавицата без стискање, веднаш посетете лекар. Може да се појави спонтано или само при допирање на градите
Оток во пазувите или околу клучната коска
Грутки се најчестиот знак за рак на дојка, но тие не се појавуваат секогаш во градите. Ткивото на дојката може да се најде под пазувите и до клучната коска, па на овие места може да се забележи необичен оток.
Промена во текстурата на кожата
Промените во изгледот на кожата на вашите гради може да бидат знак за рак. На пример, ако кожата изгледа како кора од портокал, треба да посетите лекар. Неодамнешното истражување на добротворната организација покажа дека една од шест жени не знае дека тоа може да биде знак на болеста.
Превртени брадавици
Некои луѓе природно имаат превртени брадавици, што е во ред, но градите се различни. Ако вашата брадавица одеднаш почне да се влече навнатре или на кој било начин ја промени својата форма или положба, тогаш ова може да биде предупредувачки знак.
Постојана болка
Досадна болка во градите или пазувите која не исчезнува е предупредувачки знак за рак на дојка. Сепак, може да биде тешко да се идентификува. Болката во пределот на градниот кош е навистина честа појава. Ова може да биде предизвикано од повеќе работи, на пример, промена на нивото на хормоните пред менструацијата или дури и лош градник.
najzena.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Не сакале да ја прегледаат бидејќи била млада, после осум месеци ѝ откриле стpашна дијагноза!

РекламаFilesia La BauntI (35) е модел и ѕвезда на TikTok која пред неколку години забележала грутка на градите. Таа била исплашена и веднаш отишла на лекар, но и рекле дека е многу млада и дека грутката е бенигна.
Експертите посочуваат дека доколку туморот се открие во оваа фаза од болеста, кога е со големина помал од еден сантиметар, пред да се претвори во агресивна форма и да метастазира, прогнозата е добра и може да се постигне целосно излекување.
Сега таа тврди дека било огромна грешка што го прифатила мислењето на докторот.
Само осум месеци подоцна, на моделот и беше дијагностициран рак на дојка во четврта фаза.
– Автоматски помислив на смрт, како и повеќето луѓе кога ќе слушнат дека имаат рак. Во тој момент почувствував дека лекарите не ми успеале. Зглобовите ми беа вкочанети, бев многу исцрпен. Ракот целосно ви го менува животот. Тој не само што ме промени мене, туку и мојот сопруг, семејството и пријателите. Се трудам да не размислувам што ќе се случеше ако дијагнозата беше поставена порано – изјави Филесија.
– Тоа нема да го спречи ракот да биде во четврта фаза. Да се ​​знае дека можев да бидам во втората фаза е прилично обесхрабрувачки. Ракот на дојката се јавува многу почесто кај помладите жени отколку што очекуваат луѓето. Има жени кои откриваат дека имаат рак на дојка и како резултат на тоа минуваат низ рана менопауза. Никој не зборува за тоа – додала манекенката.– Поминав низ многу, се опоравувам. Сакам само да им се обратам на лекарите и да им порачам да не ги одвраќаат пациентите бидејќи мислат дека се премлади за некоја болест – изјави Филесија.
Експертите забележуваат дека постојат знаци кои не треба да ги игнорирате кога станува збор за оваа болест. Еве на што треба да обрнете внимание:
Промена на големината или обликот на градите
Градите може да се променат за време на менструацијата, кога поминувате низ бременоста и како што вашето тело старее. Со редовно проверување на градите, ќе знаете дали промената на големината или обликот е дел од она што е нормално за вас или дали е нешто необично што треба да го провери лекар.
Црвенило или осип
Важно е да се внимава на знаци на црвенило или осип на кожата и околу брадавиците. Осип во оваа област може да биде предизвикан од нов прашок за перење или чипкаст градник што ја иритира кожата. Меѓутоа, ако ништо не сте смениле и сте сигурни дека тоа не е проблем, треба да го посетите вашиот лекар.
Исцедок од брадавиците
Ако течноста излезе од брадавицата без стискање, веднаш посетете лекар. Може да се појави спонтано или само при допирање на градите
Оток во пазувите или околу клучната коска
Грутки се најчестиот знак за рак на дојка, но тие не се појавуваат секогаш во градите. Ткивото на дојката може да се најде под пазувите и до клучната коска, па на овие места може да се забележи необичен оток.
Промена во текстурата на кожата
Промените во изгледот на кожата на вашите гради може да бидат знак за рак. На пример, ако кожата изгледа како кора од портокал, треба да посетите лекар. Неодамнешното истражување на добротворната организација покажа дека една од шест жени не знае дека тоа може да биде знак на болеста.
Превртени брадавици
Некои луѓе природно имаат превртени брадавици, што е во ред, но градите се различни. Ако вашата брадавица одеднаш почне да се влече навнатре или на кој било начин ја промени својата форма или положба, тогаш ова може да биде предупредувачки знак.
Постојана болка
Досадна болка во градите или пазувите која не исчезнува е предупредувачки знак за рак на дојка. Сепак, може да биде тешко да се идентификува. Болката во пределот на градниот кош е навистина честа појава. Ова може да биде предизвикано од повеќе работи, на пример, промена на нивото на хормоните пред менструацијата или дури и лош градник.
najzena.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО