Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Бев во КОМА, а докторите сакаа да ги исклучат апаратите: Татко ми ми постави едно прашање и ми го спаси ЖИВОТОТ

-Реклама-Адел Руд (32) во својата исповед истакна дека болничкиот персонал му кажал на нејзиното семејство дека доживеала мозочна cмрт и дека треба да почнат да се збогуваат со неа

Но, 25-годишната мајка на едно момче вели дека можела да слушне се што се случува околу нејзиниот болнички кревет – едноставно не можела да се движи или да зборува. Така беше се додека еден ден татко и Ентони и постави прашањето – а тоа го вклучи и нејзиното момче, Милан. Тој ја замоли Адел да „го удри бебешкото топче“ и таа за чудо ја мрдаше десната нога. Потоа, на изненадување на сите, таа се разбуди.

Мајката од Бирмингем всушност доживеала редок мозочен удар и имала само пет проценти шанси да преживее. Адел се присетила како еден ден возела дома, а потоа се загреала и почувствувала чувство на печење, видот и се заматил и застанала. Таа рече: „Целото тело ми се здрви, посегнав по телефонот, но немав стисок во раката“. Ме облеа ладна пот“. Случаен минувач ме праша дали сум добро, но не можев да ги кажам зборовите“, објасни таа и додаде дека брзо се јавила на 911.

„Се што размислував беше мојот мал син. „Слушнав сирена на брза помош и потоа, од никаде, татко ми се качи во своето комбе. „Со потполна случајност, тој рано се враќаше од работа, го забележа мојот автомобил и помисли дека можеби сум удрила – некој ме гледаше тој ден. Мајката итно била пренесена во болница, каде на магнетна резонанца покажале две блокади во снабдувањето со крв во нејзиниот мозок. Таа потоа имаше серија мини-потези, пред да има многу поголем следниот ден. Адел рече: „Лекарите му рекоа на моето семејство да се збогуваат со мене и да ми дозволат да ми го извадат апаратот за одржување, бидејќи беа убедени дека нема мозочна активност и дека сум клинички мртвa. „Но, тоа не беше вистина. Бев свеснa за повеќето работи што ги кажуваа, можев да ги слушнам, но не можев да се разбудам. „Тоа беше како длабок сон. Како да сте заробени во вашето тело, да врескате, но апсолутно ништо не можете да направите во врска со тоа. „Не можев да зборувам ниту да се движам, можев да комуницирам само со очите.

Таа сега му дава заслуга на својот татко што и го спасил животот, додавајќи: „Татко ми ја поминуваше секоја секунда од секој ден со мене, докажувајќи им на лекарите дека грешат. Знаев дека е таму и дека никогаш нема да ме остави“. Се сеќавам дека ми кажа дали сум таму да му ја шутнам топката на син ми – и јас ја мрднав десната нога. „Тоа беше чудо – имаше мозочна активност, а мојот мал син беше мојата причина да се борам“. „Никогаш не се сомневав дека ќе го оставам.

По две недели во кома, Адел се разбудила, но имала синдром на заклучување и можела да трепне само еднаш за да и двапати за не. Додала дека се чувствува како да е во кошмар и се прашувала дали некогаш ќе биде како порано. Сепак, Адел беше решена да се подобри за доброто на нејзиниот син – и остатокот од нејзиното семејство. По безброј третмани, терапии и помош од персоналот на болницата во Мозели Хол, таа можеше повторно да оди и да зборува.

За жал, таткото на Адел почина во 2020 година, но таа никогаш не престана да споменува дека тој е нејзиниот херој: „Знам дека татко ми ќе се гордее со мене. На секој што минува низ тешки времиња би му рекол дека колку и да стануваат тешки работите, никогаш не се откажувај. „Да имате попреченост или болест не ве дефинира, ќе ве порази ако дозволите. Има светлина на крајот од тунелот“.

najzena.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Бев во КОМА, а докторите сакаа да ги исклучат апаратите: Татко ми ми постави едно прашање и ми го спаси ЖИВОТОТ

-Реклама-Адел Руд (32) во својата исповед истакна дека болничкиот персонал му кажал на нејзиното семејство дека доживеала мозочна cмрт и дека треба да почнат да се збогуваат со неа

Но, 25-годишната мајка на едно момче вели дека можела да слушне се што се случува околу нејзиниот болнички кревет – едноставно не можела да се движи или да зборува. Така беше се додека еден ден татко и Ентони и постави прашањето – а тоа го вклучи и нејзиното момче, Милан. Тој ја замоли Адел да „го удри бебешкото топче“ и таа за чудо ја мрдаше десната нога. Потоа, на изненадување на сите, таа се разбуди.

Мајката од Бирмингем всушност доживеала редок мозочен удар и имала само пет проценти шанси да преживее. Адел се присетила како еден ден возела дома, а потоа се загреала и почувствувала чувство на печење, видот и се заматил и застанала. Таа рече: „Целото тело ми се здрви, посегнав по телефонот, но немав стисок во раката“. Ме облеа ладна пот“. Случаен минувач ме праша дали сум добро, но не можев да ги кажам зборовите“, објасни таа и додаде дека брзо се јавила на 911.

„Се што размислував беше мојот мал син. „Слушнав сирена на брза помош и потоа, од никаде, татко ми се качи во своето комбе. „Со потполна случајност, тој рано се враќаше од работа, го забележа мојот автомобил и помисли дека можеби сум удрила – некој ме гледаше тој ден. Мајката итно била пренесена во болница, каде на магнетна резонанца покажале две блокади во снабдувањето со крв во нејзиниот мозок. Таа потоа имаше серија мини-потези, пред да има многу поголем следниот ден. Адел рече: „Лекарите му рекоа на моето семејство да се збогуваат со мене и да ми дозволат да ми го извадат апаратот за одржување, бидејќи беа убедени дека нема мозочна активност и дека сум клинички мртвa. „Но, тоа не беше вистина. Бев свеснa за повеќето работи што ги кажуваа, можев да ги слушнам, но не можев да се разбудам. „Тоа беше како длабок сон. Како да сте заробени во вашето тело, да врескате, но апсолутно ништо не можете да направите во врска со тоа. „Не можев да зборувам ниту да се движам, можев да комуницирам само со очите.

Таа сега му дава заслуга на својот татко што и го спасил животот, додавајќи: „Татко ми ја поминуваше секоја секунда од секој ден со мене, докажувајќи им на лекарите дека грешат. Знаев дека е таму и дека никогаш нема да ме остави“. Се сеќавам дека ми кажа дали сум таму да му ја шутнам топката на син ми – и јас ја мрднав десната нога. „Тоа беше чудо – имаше мозочна активност, а мојот мал син беше мојата причина да се борам“. „Никогаш не се сомневав дека ќе го оставам.

По две недели во кома, Адел се разбудила, но имала синдром на заклучување и можела да трепне само еднаш за да и двапати за не. Додала дека се чувствува како да е во кошмар и се прашувала дали некогаш ќе биде како порано. Сепак, Адел беше решена да се подобри за доброто на нејзиниот син – и остатокот од нејзиното семејство. По безброј третмани, терапии и помош од персоналот на болницата во Мозели Хол, таа можеше повторно да оди и да зборува.

За жал, таткото на Адел почина во 2020 година, но таа никогаш не престана да споменува дека тој е нејзиниот херој: „Знам дека татко ми ќе се гордее со мене. На секој што минува низ тешки времиња би му рекол дека колку и да стануваат тешки работите, никогаш не се откажувај. „Да имате попреченост или болест не ве дефинира, ќе ве порази ако дозволите. Има светлина на крајот од тунелот“.

najzena.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО