Sunday, September 24, 2023
18.8 C
Skopje
HomeЖИВОТНедостатокот на ВИТАМИН А може да доведе до БРОЈ ПРОБЛЕМИ - Со...

Недостатокот на ВИТАМИН А може да доведе до БРОЈ ПРОБЛЕМИ – Со видот, плодноста, имунитетот: А вака ќе го надоместите!

-Реклама-Витамините се исклучително важни хранливи материи кои го одржуваат нашето тело здраво и влијаат на здрав раст и функционирање на сите клетки во нашето тело.

Повеќето витамини можат да се растворат во вода и затоа „исчезнат“ од нашето тело, што го прави неопходно внесување на доволно количество витамини во нашата секојдневна исхрана, а витаминот А е еден од есенцијалните витамини што треба да се консумира секојдневно за да се избегне недостаток.

Еве што може да направи недостатокот на витамин А за нашето здравје и која храна треба да ја јадеме почесто за да го избегнеме овој недостаток:

Витаминот А е важен, меѓу другото, за здравото функционирање на очите, имунолошкиот систем, репродуктивниот систем и клеточната комуникација.

Вид

Проблемите поврзани со видот се чест симптом на недостаток на витамин А. Луѓето со недостаток на витамин А може да забележат дека нивните очи на почетокот стануваат многу суви, што може да ги оштети рожницата и мрежницата. Таканареченото ноќно слепило е предизвикано и од недостаток на витамин А.

Чести инфекции

Витаминот А игра многу важна улога во функцијата на имунолошкиот систем. Личноста со недостаток на витамин А има поголема веројатност да доживее чести инфекции, бидејќи тие не можат да се борат со овие инфекции толку лесно како здрава личност.

Проблеми со кожата

Луѓето со недостаток на витамин А може да забележат и проблеми со кожата. Нивната кожа може да стане сува или црвена, чешање и ронлив. Некои луѓе може да имаат слични проблеми со косата и скалпот.

Проблеми со плодноста

Витаминот А игра улога во репродукцијата и неговиот недостаток може да предизвика неплодност и тешкотии при зачнувањето дете.

Бавен раст

Витаминот А игра улога во растот и производството на здрави клетки. Недостатокот на овој витамин може да го забави растот или да предизвика застој кај децата или застој во растот на коските.

Симптомите на недостаток на витамин А може да се појават кај луѓе кои имаат проблеми што ја попречуваат способноста на телото да користи витамин А. Тоа се луѓе кои страдаат од проблеми како што се цистична фиброза, целијачна болест, опструкција на жолчните канали и цироза.

Црвен, портокалов и жолт зеленчук

Храната како домати, моркови, цвекло, тикви, слатки компири и тиква имаат хранлива состојка наречена бета-каротен, која е одговорна за црвената или портокаловата боја на овие зеленчуци, а ова соединение му помага на нашето тело да произведува витамин А.

Портокалово и жолто овошје

Овошјето е исклучително здрава храна, со висока содржина на вода, витамини и минерали. Овошјето како портокали, манго, дињи, папаја и суви кајсии се богат извор на витамин А и треба да бидат вклучени во вашата исхрана, пренесува tportal.hr.

Млечни производи

Млечните производи како млекото и јајцата исто така можат да помогнат во борбата против недостаток на витамин А.

zena.blic.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Недостатокот на ВИТАМИН А може да доведе до БРОЈ ПРОБЛЕМИ – Со видот, плодноста, имунитетот: А вака ќе го надоместите!

РекламаВитамините се исклучително важни хранливи материи кои го одржуваат нашето тело здраво и влијаат на здрав раст и функционирање на сите клетки во нашето тело.

Повеќето витамини можат да се растворат во вода и затоа „исчезнат“ од нашето тело, што го прави неопходно внесување на доволно количество витамини во нашата секојдневна исхрана, а витаминот А е еден од есенцијалните витамини што треба да се консумира секојдневно за да се избегне недостаток.

Еве што може да направи недостатокот на витамин А за нашето здравје и која храна треба да ја јадеме почесто за да го избегнеме овој недостаток:

Витаминот А е важен, меѓу другото, за здравото функционирање на очите, имунолошкиот систем, репродуктивниот систем и клеточната комуникација.

Вид

Проблемите поврзани со видот се чест симптом на недостаток на витамин А. Луѓето со недостаток на витамин А може да забележат дека нивните очи на почетокот стануваат многу суви, што може да ги оштети рожницата и мрежницата. Таканареченото ноќно слепило е предизвикано и од недостаток на витамин А.

Чести инфекции

Витаминот А игра многу важна улога во функцијата на имунолошкиот систем. Личноста со недостаток на витамин А има поголема веројатност да доживее чести инфекции, бидејќи тие не можат да се борат со овие инфекции толку лесно како здрава личност.

Проблеми со кожата

Луѓето со недостаток на витамин А може да забележат и проблеми со кожата. Нивната кожа може да стане сува или црвена, чешање и ронлив. Некои луѓе може да имаат слични проблеми со косата и скалпот.

Проблеми со плодноста

Витаминот А игра улога во репродукцијата и неговиот недостаток може да предизвика неплодност и тешкотии при зачнувањето дете.

Бавен раст

Витаминот А игра улога во растот и производството на здрави клетки. Недостатокот на овој витамин може да го забави растот или да предизвика застој кај децата или застој во растот на коските.

Симптомите на недостаток на витамин А може да се појават кај луѓе кои имаат проблеми што ја попречуваат способноста на телото да користи витамин А. Тоа се луѓе кои страдаат од проблеми како што се цистична фиброза, целијачна болест, опструкција на жолчните канали и цироза.

Црвен, портокалов и жолт зеленчук

Храната како домати, моркови, цвекло, тикви, слатки компири и тиква имаат хранлива состојка наречена бета-каротен, која е одговорна за црвената или портокаловата боја на овие зеленчуци, а ова соединение му помага на нашето тело да произведува витамин А.

Портокалово и жолто овошје

Овошјето е исклучително здрава храна, со висока содржина на вода, витамини и минерали. Овошјето како портокали, манго, дињи, папаја и суви кајсии се богат извор на витамин А и треба да бидат вклучени во вашата исхрана, пренесува tportal.hr.

Млечни производи

Млечните производи како млекото и јајцата исто така можат да помогнат во борбата против недостаток на витамин А.

zena.blic.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО