Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Имате икони во домот, но знаете ли кое е правилното место каде треба да стојат?

-Реклама-

Како што знае секој верник, иконата не е само убава слика и почит на верата, туку слика пред која се молиме за заштита на нас и на нашето семејство.

Реклама

Не е украсен елемент, но ниту талисман за среќа, па затоа се советува при изборот на место за оваа света слика да внимавате на христијанските традиции и обичаи.

-Реклама-

Првото и основно правило до кое треба да се придржувате при поставувањето на православните икони во стан или куќа е оваа света слика да биде на источниот ѕид од главната почесна соба. Меѓутоа, бидејќи ниту станбените згради ниту семејните куќи не се ориентирани како православните храмови (исток-запад), често не е можно источниот ѕид да биде празен, за да се постават икони на него. Понекогаш од таа страна има прозори, врати, излез на тераса или двор. Во тој случај иконите треба да ги поставите на јужниот или северниот ѕид, а второто правило е целосно да се избегне нивно поставување на западниот ѕид.

-Реклама-

Како треба да изгледа вашето свето катче?

Поставувањето икони на ѕидот исто така има свои правила. Најпрво треба да се запази правилото за распоредување на иконите на иконостасот, што значи дека доколку во вашиот дом имате икони на Исус Христос, Пресвета Богородица и иконата на крштенската слава, тие да бидат поставени така дека иконата на Исус стои во средината, додека на левата страна (твојата лева страна кога ја гледаш иконата) треба да биде поставена иконата на Богородица, а на десната страна семејната икона на славата на крштевањето.

Исто така, важно е полицата на ѕидот или во плакарот да биде малку над нивото на вашите очи, така што погледот на иконата е насочен од дното нагоре. До иконите не смеат да се ставаат други несветски предмети: сувенири, фотографии, играчки, лични предмети, како и светилки, телефони, компјутери. На ѕидот со иконата не може да се постават други слики, таписерии, постери…

По купувањето, погрижете се да ја осветите иконата во храмот пред да ја ставите на соодветно место.

Во Русија, тие веруваат дека секоја куќа е мала црква, затоа, во секое православно семејство, полица со икони се наоѓа на најистакнатото место на живеење. Во исто време, бројот и богатството на украсите на иконата говорат за богатството и положбата на домаќинот во општеството.

Ставете ја иконата во централната просторија на вашиот дом каде што поминувате најмногу време – дневна или трпезарија. Иконата можете да ја ставите и во ходникот, но дефинитивно не треба да ја чувате на телевизорот бидејќи обичаите велат дека тоа е богохулење и повикувате лоша среќа. Во спалната соба, ликот на светецот може да се најде на врвот од креветот, иако постои и мит дека иконите не се ставаат во спалната соба.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Имате икони во домот, но знаете ли кое е правилното место каде треба да стојат?

-Реклама-

Како што знае секој верник, иконата не е само убава слика и почит на верата, туку слика пред која се молиме за заштита на нас и на нашето семејство.

Реклама

Не е украсен елемент, но ниту талисман за среќа, па затоа се советува при изборот на место за оваа света слика да внимавате на христијанските традиции и обичаи.

Првото и основно правило до кое треба да се придржувате при поставувањето на православните икони во стан или куќа е оваа света слика да биде на источниот ѕид од главната почесна соба. Меѓутоа, бидејќи ниту станбените згради ниту семејните куќи не се ориентирани како православните храмови (исток-запад), често не е можно источниот ѕид да биде празен, за да се постават икони на него. Понекогаш од таа страна има прозори, врати, излез на тераса или двор. Во тој случај иконите треба да ги поставите на јужниот или северниот ѕид, а второто правило е целосно да се избегне нивно поставување на западниот ѕид.

Како треба да изгледа вашето свето катче?

Поставувањето икони на ѕидот исто така има свои правила. Најпрво треба да се запази правилото за распоредување на иконите на иконостасот, што значи дека доколку во вашиот дом имате икони на Исус Христос, Пресвета Богородица и иконата на крштенската слава, тие да бидат поставени така дека иконата на Исус стои во средината, додека на левата страна (твојата лева страна кога ја гледаш иконата) треба да биде поставена иконата на Богородица, а на десната страна семејната икона на славата на крштевањето.

Исто така, важно е полицата на ѕидот или во плакарот да биде малку над нивото на вашите очи, така што погледот на иконата е насочен од дното нагоре. До иконите не смеат да се ставаат други несветски предмети: сувенири, фотографии, играчки, лични предмети, како и светилки, телефони, компјутери. На ѕидот со иконата не може да се постават други слики, таписерии, постери…

По купувањето, погрижете се да ја осветите иконата во храмот пред да ја ставите на соодветно место.

Во Русија, тие веруваат дека секоја куќа е мала црква, затоа, во секое православно семејство, полица со икони се наоѓа на најистакнатото место на живеење. Во исто време, бројот и богатството на украсите на иконата говорат за богатството и положбата на домаќинот во општеството.

Ставете ја иконата во централната просторија на вашиот дом каде што поминувате најмногу време – дневна или трпезарија. Иконата можете да ја ставите и во ходникот, но дефинитивно не треба да ја чувате на телевизорот бидејќи обичаите велат дека тоа е богохулење и повикувате лоша среќа. Во спалната соба, ликот на светецот може да се најде на врвот од креветот, иако постои и мит дека иконите не се ставаат во спалната соба.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО