Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Денеска е Преподобен Мојсеј Мурин: Се верува дека овие зборови треба да се изговорат ако сакате среќа во животот

-Реклама-

Мојсеј беше Египќанец. Првин беше роб, а кога му се даде прилика избега од господарот и стана разбојник. Надарен со голема телесна снага и имајќи луда смелост и безобзирност во потфатите, тој наскоро се наметна за водач на својата дружина.

Реклама

Стана страв и трепет за целата околија. Но, по некое време се покаја, ја напушти дружината и стариот живот и се настани во еден манастир, а потоа уште повеќе се повлече во една осамена келија и тука секојдневно се бореше со опашките од своите страсти. Доживеа длабока старост.

-Реклама-

Бесниот Мојсеј во смирението стана сличен на Христа, на Бога. Во поодминати години основа свој манастир, во кој погина при еден напад на варварите. Тој, имено, со очите на духот ја виде нивната навала и ги испрати останатите од манастирот, а самиот остана во манастирот зашто сметаше дека оној кој во животот вршел насилства треба и да погине од раката на насилниците.

-Реклама-

Зборовите што мора да ги кажете денес за среќа се:

Вистинскиот христијанин избегнува човечка пофалба, не само што избегнува, туку и има вистински страв од неа.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Денеска е Преподобен Мојсеј Мурин: Се верува дека овие зборови треба да се изговорат ако сакате среќа во животот

-Реклама-

Мојсеј беше Египќанец. Првин беше роб, а кога му се даде прилика избега од господарот и стана разбојник. Надарен со голема телесна снага и имајќи луда смелост и безобзирност во потфатите, тој наскоро се наметна за водач на својата дружина.

Реклама

Стана страв и трепет за целата околија. Но, по некое време се покаја, ја напушти дружината и стариот живот и се настани во еден манастир, а потоа уште повеќе се повлече во една осамена келија и тука секојдневно се бореше со опашките од своите страсти. Доживеа длабока старост.

Бесниот Мојсеј во смирението стана сличен на Христа, на Бога. Во поодминати години основа свој манастир, во кој погина при еден напад на варварите. Тој, имено, со очите на духот ја виде нивната навала и ги испрати останатите од манастирот, а самиот остана во манастирот зашто сметаше дека оној кој во животот вршел насилства треба и да погине од раката на насилниците.

Зборовите што мора да ги кажете денес за среќа се:

Вистинскиот христијанин избегнува човечка пофалба, не само што избегнува, туку и има вистински страв од неа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО