Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Денес го славиме Преподобен Симеон Столпник: Вечерва задолжително погледнете во Месечината

-Реклама-

Денес се празнува Преподобен Симеон Столпник.

Реклама

Родум Сириец, од родители селани. Во својата осумнаесетта година побегна од родителите и се замонаши. Се предаваше себеси на најтешки подвизи, понекогаш постејќи по четириесет дена. Потоа се предаде на особен подвиг: имено, деноноќно сотеше на столб, во непрестајна молитва. Неговиот столб најпрво беше висок шест лакти, потоа му подигнаа еден од дванаесет, па од дваесет и два, па од триесет и шест, и најпосле столб висок четириесет лакти. Мајка му Марта двапати доаѓаше да го види, но тој не ја примаше, туку од столбот ? рече: „Не ме вознемирувај сега, мајко, ако се удостојам ќе се видиме во оној свет.“ Свети Симеон претрпе безбројни напади од демоните, но сите ги победи со молитва кон Бога. Овој светител изврши големи чуда и мнозина болни ги исцели со збор и со молитва. Околу неговиот столб притекнуваше народ од сите страни, богати и сиромашни, цареви и робови. И тој им помагаш на сите; на некои враќајќи им го телесното здравје, на некои давајќи им утеха и поука, а некои изобличувајќи ги заради нивната еретичка вера. Така ја одврати царицата Евдокија од Евтихиевата ерес и ја приведе кон Православието. Свети Симеон се подвизуваше за време на царевите Теодосиј Помладиот, Маркијан и Лав Велики. Овој прв столпник во христијанството и голем чудотворец поживеа сто и три години и се упокои во Господ на 1 септември, 459 година. Неговите мошти се пренесени во Антиохија, во црквата посветена на неговото име.

-Реклама-

Обичаи и верувања
Животот на овој чудотворец бил необичен, а кај народот останало верувањето дека од денеска започнува есенската сеидба, чиј покровител е овој светител. Затоа на многу места е зачуван обичајот да се носи семе од куќата во црква на осветување за да биде годината добра и плодна.

-Реклама-

На овој ден се гледа и каква е месечината, ако е млада – зрното добро ќе дава, но и ќе биде плодно цела година. Свети Симеон Столпник е многу почитуван меѓу земјоделците и земјоделците.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Денес го славиме Преподобен Симеон Столпник: Вечерва задолжително погледнете во Месечината

-Реклама-

Денес се празнува Преподобен Симеон Столпник.

Реклама

Родум Сириец, од родители селани. Во својата осумнаесетта година побегна од родителите и се замонаши. Се предаваше себеси на најтешки подвизи, понекогаш постејќи по четириесет дена. Потоа се предаде на особен подвиг: имено, деноноќно сотеше на столб, во непрестајна молитва. Неговиот столб најпрво беше висок шест лакти, потоа му подигнаа еден од дванаесет, па од дваесет и два, па од триесет и шест, и најпосле столб висок четириесет лакти. Мајка му Марта двапати доаѓаше да го види, но тој не ја примаше, туку од столбот ? рече: „Не ме вознемирувај сега, мајко, ако се удостојам ќе се видиме во оној свет.“ Свети Симеон претрпе безбројни напади од демоните, но сите ги победи со молитва кон Бога. Овој светител изврши големи чуда и мнозина болни ги исцели со збор и со молитва. Околу неговиот столб притекнуваше народ од сите страни, богати и сиромашни, цареви и робови. И тој им помагаш на сите; на некои враќајќи им го телесното здравје, на некои давајќи им утеха и поука, а некои изобличувајќи ги заради нивната еретичка вера. Така ја одврати царицата Евдокија од Евтихиевата ерес и ја приведе кон Православието. Свети Симеон се подвизуваше за време на царевите Теодосиј Помладиот, Маркијан и Лав Велики. Овој прв столпник во христијанството и голем чудотворец поживеа сто и три години и се упокои во Господ на 1 септември, 459 година. Неговите мошти се пренесени во Антиохија, во црквата посветена на неговото име.

Обичаи и верувања
Животот на овој чудотворец бил необичен, а кај народот останало верувањето дека од денеска започнува есенската сеидба, чиј покровител е овој светител. Затоа на многу места е зачуван обичајот да се носи семе од куќата во црква на осветување за да биде годината добра и плодна.

На овој ден се гледа и каква е месечината, ако е млада – зрното добро ќе дава, но и ќе биде плодно цела година. Свети Симеон Столпник е многу почитуван меѓу земјоделците и земјоделците.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО