Monday, April 15, 2024
27.8 C
Skopje

Момчето-убиец од Србија проговори за масакрот во училиштето: Откри како го направил списокот за ликвидација

-Реклама-

Коста К., 13-годишен ученик во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград, кој уби 10 лица, од кои девет деца, а рани уште шест, стана единственото дете во светот кое извршило ваков страшен масакр. , а медиумите му додадоа уште едно име „момче-убиец“.

Реклама

Со својот чин засекогаш ги промени животите не само на семејството, туку и на семејствата на неговите десет жртви, пишува Курир.

-Реклама-

Зборуваше за масакрот

-Реклама-

Од моментот на апсењето, кога кобното утро по неговиот чин се јавил во полиција, велејќи и дека е „психопат кој треба да се смири“, момчето се наоѓа на една белградска клиника, каде лекарите секојдневно ја следат неговата состојба,а е и под надзор на криминалистичката полиција.

Секоја година во Србија на 1 септември е првиот ден од новата учебна година, а „момчето убиец“ го дочека во болница. Според медиумите, тој своето образование го продолжил на интернет. Неговото учење се одвива според моделот што се користел за време на пандемијата на коронавирус. Масовниот убиец ќе заврши осмо одделение преку специјалното училиште Др. Драган Херког ќе го следи часот од неговата болничка соба.

По два и пол месеци, на 18 јули, момчето убиец за прв пат проговори за масакрот што го направил. Тој се појави пред обвинителството во постапката против неговиот татко, кој се товари за тешко кривично дело против општата безбедност.

Таткото на момчето, убиецот, е осомничен дека го однел синот на стрелиште, го обучувал да користи оружје и неправилно држел оружје. Во постапката против него сведочеше токму момчето убиец. Тој беше испрашуван четири часа преку видео врска. Присутни биле и родителите на дел од убиените деца. И му поставуваа прашања на момчето што им ги уби децата.

Тој не објасни зошто го сторил делото

Момчето не можело да објасни зошто го сторило делото, а единствената причина што ја навел е „што имало лоши чувства кон врсниците“.

– Рече дека се кае. Не сакал да ги види сликите од пријателите кои ги убил и во објаснувањето рекол дека му било незгодно – пишуваат медиумите.

Како што се дознава, момчето убиец сведочеше дека идејата да убие во „Рибникар“ ја добил еден месец пред злосторството, гледајќи документарен филм. Тој го направи планот помеѓу две и три недели. На почетокот направил краток список на ученицикои имал намера да ги убие, но на крајот го проширил со повеќе имиња. Тој тврди дека списокот наводно го составил „за да размислува повеќе кого нема да погоди“.

Коста тврдел дека „не му било лесно да дојде до оружје“. Сефот со пиштолот бил поставен многу високо, речиси на таванот и морал да ја дознае шифрата за да го отклучи.

Се бараше доживотен затвор

– Кога тато го отклучуваше, видов дека шифрата е 637 – убиецот на момчето објасни како го добил оружјето.

Момчето убиец во сведочењето потврди дека татко му сакал пиштоли и дека го однел на стрелиште. Сепак, тој рече дека неговиот прв контакт со оружје не го овозможил неговиот татко, туку инструктор на стрелиштето. Го опиша како слаб, седокос, со кратка коса и средовечен.

Една од информациите што ги шокираше сите е дека пред злосторството момчето убиец пребарувал на интернет и „дали во Србија има доживотна казна затвор“.

-Не знаев дека нема да одговорам, мислев дека ќе одговорам, затоа погледнав на интернет да видам дали може да бидам осуден на доживотен затвор. Сакав да знам што ме чека – наводно им рекол на истражителите.

Дневник.ба

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Момчето-убиец од Србија проговори за масакрот во училиштето: Откри како го направил списокот за ликвидација

Реклама

Коста К., 13-годишен ученик во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград, кој уби 10 лица, од кои девет деца, а рани уште шест, стана единственото дете во светот кое извршило ваков страшен масакр. , а медиумите му додадоа уште едно име „момче-убиец“.

Со својот чин засекогаш ги промени животите не само на семејството, туку и на семејствата на неговите десет жртви, пишува Курир.

Зборуваше за масакрот

Од моментот на апсењето, кога кобното утро по неговиот чин се јавил во полиција, велејќи и дека е „психопат кој треба да се смири“, момчето се наоѓа на една белградска клиника, каде лекарите секојдневно ја следат неговата состојба,а е и под надзор на криминалистичката полиција.

Секоја година во Србија на 1 септември е првиот ден од новата учебна година, а „момчето убиец“ го дочека во болница. Според медиумите, тој своето образование го продолжил на интернет. Неговото учење се одвива според моделот што се користел за време на пандемијата на коронавирус. Масовниот убиец ќе заврши осмо одделение преку специјалното училиште Др. Драган Херког ќе го следи часот од неговата болничка соба.

По два и пол месеци, на 18 јули, момчето убиец за прв пат проговори за масакрот што го направил. Тој се појави пред обвинителството во постапката против неговиот татко, кој се товари за тешко кривично дело против општата безбедност.

Таткото на момчето, убиецот, е осомничен дека го однел синот на стрелиште, го обучувал да користи оружје и неправилно држел оружје. Во постапката против него сведочеше токму момчето убиец. Тој беше испрашуван четири часа преку видео врска. Присутни биле и родителите на дел од убиените деца. И му поставуваа прашања на момчето што им ги уби децата.

Тој не објасни зошто го сторил делото

Момчето не можело да објасни зошто го сторило делото, а единствената причина што ја навел е „што имало лоши чувства кон врсниците“.

– Рече дека се кае. Не сакал да ги види сликите од пријателите кои ги убил и во објаснувањето рекол дека му било незгодно – пишуваат медиумите.

Како што се дознава, момчето убиец сведочеше дека идејата да убие во „Рибникар“ ја добил еден месец пред злосторството, гледајќи документарен филм. Тој го направи планот помеѓу две и три недели. На почетокот направил краток список на ученицикои имал намера да ги убие, но на крајот го проширил со повеќе имиња. Тој тврди дека списокот наводно го составил „за да размислува повеќе кого нема да погоди“.

Коста тврдел дека „не му било лесно да дојде до оружје“. Сефот со пиштолот бил поставен многу високо, речиси на таванот и морал да ја дознае шифрата за да го отклучи.

Се бараше доживотен затвор

– Кога тато го отклучуваше, видов дека шифрата е 637 – убиецот на момчето објасни како го добил оружјето.

Момчето убиец во сведочењето потврди дека татко му сакал пиштоли и дека го однел на стрелиште. Сепак, тој рече дека неговиот прв контакт со оружје не го овозможил неговиот татко, туку инструктор на стрелиштето. Го опиша како слаб, седокос, со кратка коса и средовечен.

Една од информациите што ги шокираше сите е дека пред злосторството момчето убиец пребарувал на интернет и „дали во Србија има доживотна казна затвор“.

-Не знаев дека нема да одговорам, мислев дека ќе одговорам, затоа погледнав на интернет да видам дали може да бидам осуден на доживотен затвор. Сакав да знам што ме чека – наводно им рекол на истражителите.

Дневник.ба


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО

Hello, Monetag!