Sunday, May 19, 2024
17.8 C
Skopje

Треба ли да пиеме вода додека јадеме?

-Реклама-

Кога станува збор за исхраната, постојат многу докажани работи за тоа што е здраво, а што не, но сепак постојат одредени митови за кои повеќето луѓе не се сигурни дали се вистинити.

Реклама

Еден од нив е дефинитивно оној за пиење вода со храна.

-Реклама-

Сигурно сте слушнале дека не треба да пиете вода со оброк, но дали е тоа така?

-Реклама-

Нутриционистот Јована Вучелиќ одговара на ова прашање:

ТВРДЕЊЕ:

Водата со оброк создава вишок килограми.

ВИСТИНА:

Пиењето вода додека јадете всушност може да ви помогне да изгубите тежина. Со пиење голтки вода помеѓу каснувања, правите кратка пауза за да спречите прејадување. Благодарение на тоа побрзо ќе се чувствувате сити во стомакот.

ТВРДЕЊЕ:

Пиењето вода за време на оброк го успорува варењето на храната.

ВИСТИНА:

Нема студии кои ја докажале оваа претпоставка. Освен тоа, докажано е дека течноста помага во разградување на големи парчиња храна. Ова го олеснува движењето низ вашето тело, што спречува надуеност, запек и тврда столица.

ТВРДЕЊЕ:

Водата ја разредува стомачната киселина.

ВИСТИНА:

Иако многумина мислат дека стомачните киселини се разредуваат со вода, па затоа храната подолго се задржува во организмот, вистината е малку поинаква. Телото е способно да произведе точно онолку киселина колку што му е потребно за да ја вари храната. Од друга страна, водата брзо поминува низ телото и се задржува во стомакот само околу 20 минути, поради што не влијае на другите процеси кои се случуваат.

Но, нутриционистот истакнува дека не се препорачува секој да пие вода за време на оброците:

– За повеќето луѓе, внесувањето течности за време на оброкот нема да има негативни последици. Меѓутоа, ако имате проблем со ГЕРБ (проблеми со желудочната киселина), треба да се избегнува пиење вода за време на оброците во широк лак. Водата го зголемува волуменот и врши притисок врз стомакот. Ова може да предизвика горушица, надуеност и проблеми со болка кои се јавуваат исто како после тешките оброци.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Треба ли да пиеме вода додека јадеме?

-Реклама-

Кога станува збор за исхраната, постојат многу докажани работи за тоа што е здраво, а што не, но сепак постојат одредени митови за кои повеќето луѓе не се сигурни дали се вистинити.

Реклама

Еден од нив е дефинитивно оној за пиење вода со храна.

Сигурно сте слушнале дека не треба да пиете вода со оброк, но дали е тоа така?

Нутриционистот Јована Вучелиќ одговара на ова прашање:

ТВРДЕЊЕ:

Водата со оброк создава вишок килограми.

ВИСТИНА:

Пиењето вода додека јадете всушност може да ви помогне да изгубите тежина. Со пиење голтки вода помеѓу каснувања, правите кратка пауза за да спречите прејадување. Благодарение на тоа побрзо ќе се чувствувате сити во стомакот.

ТВРДЕЊЕ:

Пиењето вода за време на оброк го успорува варењето на храната.

ВИСТИНА:

Нема студии кои ја докажале оваа претпоставка. Освен тоа, докажано е дека течноста помага во разградување на големи парчиња храна. Ова го олеснува движењето низ вашето тело, што спречува надуеност, запек и тврда столица.

ТВРДЕЊЕ:

Водата ја разредува стомачната киселина.

ВИСТИНА:

Иако многумина мислат дека стомачните киселини се разредуваат со вода, па затоа храната подолго се задржува во организмот, вистината е малку поинаква. Телото е способно да произведе точно онолку киселина колку што му е потребно за да ја вари храната. Од друга страна, водата брзо поминува низ телото и се задржува во стомакот само околу 20 минути, поради што не влијае на другите процеси кои се случуваат.

Но, нутриционистот истакнува дека не се препорачува секој да пие вода за време на оброците:

– За повеќето луѓе, внесувањето течности за време на оброкот нема да има негативни последици. Меѓутоа, ако имате проблем со ГЕРБ (проблеми со желудочната киселина), треба да се избегнува пиење вода за време на оброците во широк лак. Водата го зголемува волуменот и врши притисок врз стомакот. Ова може да предизвика горушица, надуеност и проблеми со болка кои се јавуваат исто како после тешките оброци.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО