Tuesday, July 9, 2024
28.8 C
Skopje

Поради оваа намирница Јапонците живеат 100 години: Многумина ја обожаваат, а сите мислат дека е штетна

-Реклама-

Долго време се веруваше дека Јапонците живеат долго бидејќи јадат многу морска риба и ориз. Заклучокот бил дека предност е што јадат малку месо што е штетно и го забрзува стареењето

Реклама

Стогодишници од Јапонија открија каква храна редовно јадат што ги прави долговечни. Ако мислевте дека е риба, сте се излажале. Тоа е храна која многумина ја сметаат за штетна.

-Реклама-

Меѓутоа, се покажа дека е спротивно. Самите Јапонци открија дека тајната на нивната долговечност лежи токму во месото! Излегува дека многу стогодишници ја сакаат оваа храна и ја јадат редовно!

-Реклама-

Месото го подига расположението

Според јапонскиот психијатар Хидеки Вада, месото го продолжува животот бидејќи придонесува за зголемување на производството на серотонин, односно хормонот на среќата. Благодарение на оваа веселост и добро расположение кај постарите луѓе се јавува желба за активно живеење, па затоа многу шетаат, се дружат со пријателите и роднините, а сето тоа се фактори кои помагаат да се избегнат болестите и да се продолжи животот.

Лекарот го демантираше и тврдењето дека исхраната базирана на билки, зеленчук и овошје влијае на животниот век. Излезе дека тоа воопшто не е точно. Всушност, секој петти Јапонец страда од недостаток на протеини. Заклучокот е дека месото треба да биде составен дел од исхраната на секој човек, вели докторот.

Придобивките од месото

Научниците претходно утврдија дека во отсуство на месо во секојдневната исхрана, нивото на холестерол нагло опаѓа. Ова, пак, доведува до дефицит на тестостерон, кој е неопходен не само за синтеза на полови хормони, туку е одговорен и за мотивација и концентрација.

Ако го вклучите месото во вашата исхрана, лесно можете да го зголемите нивото на витамин Б, кој ја поддржува работата на сите органи и системи во телото, ја намалува подложноста на стрес и го нормализира метаболизмот.

najzena.alo.rs

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Поради оваа намирница Јапонците живеат 100 години: Многумина ја обожаваат, а сите мислат дека е штетна

-Реклама-

Долго време се веруваше дека Јапонците живеат долго бидејќи јадат многу морска риба и ориз. Заклучокот бил дека предност е што јадат малку месо што е штетно и го забрзува стареењето

Реклама

Стогодишници од Јапонија открија каква храна редовно јадат што ги прави долговечни. Ако мислевте дека е риба, сте се излажале. Тоа е храна која многумина ја сметаат за штетна.

Меѓутоа, се покажа дека е спротивно. Самите Јапонци открија дека тајната на нивната долговечност лежи токму во месото! Излегува дека многу стогодишници ја сакаат оваа храна и ја јадат редовно!

Месото го подига расположението

Според јапонскиот психијатар Хидеки Вада, месото го продолжува животот бидејќи придонесува за зголемување на производството на серотонин, односно хормонот на среќата. Благодарение на оваа веселост и добро расположение кај постарите луѓе се јавува желба за активно живеење, па затоа многу шетаат, се дружат со пријателите и роднините, а сето тоа се фактори кои помагаат да се избегнат болестите и да се продолжи животот.

Лекарот го демантираше и тврдењето дека исхраната базирана на билки, зеленчук и овошје влијае на животниот век. Излезе дека тоа воопшто не е точно. Всушност, секој петти Јапонец страда од недостаток на протеини. Заклучокот е дека месото треба да биде составен дел од исхраната на секој човек, вели докторот.

Придобивките од месото

Научниците претходно утврдија дека во отсуство на месо во секојдневната исхрана, нивото на холестерол нагло опаѓа. Ова, пак, доведува до дефицит на тестостерон, кој е неопходен не само за синтеза на полови хормони, туку е одговорен и за мотивација и концентрација.

Ако го вклучите месото во вашата исхрана, лесно можете да го зголемите нивото на витамин Б, кој ја поддржува работата на сите органи и системи во телото, ја намалува подложноста на стрес и го нормализира метаболизмот.

najzena.alo.rs

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО