Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Жени внимавајте: Ова сите го пијат, а го зголемува ризикот од карцином на дојка

-Реклама-

Знаеме дека Јапонките ретко добиваат карцином на дојка, но се чини дека тоа не се должи само на витата линија.

Реклама

Една норвешка студија открила дека луѓето кои пијат три чаши млеко на ден, тројно го зголемуваат ризикот од карцином на дојка во споредба со луѓето кои пијат половина чаша или помалку.

-Реклама-

И’ не е некоја вест да се каже дека ракот на дојка е во експанзија. Според сите извештаи, млекото е одговорно за зголемениот ризик од карцином на дојка. Претходно се сметало дека млекото само го забрзува развојот на постојниот карцином, но сега норвешките научници тврдат дека тоа го активира.

-Реклама-

Најпогодени се во Финска, Шведска, Велика Британија, Канада и САД. Сите овие се држави кои ја предводат потрошувачката на млеко. Норвешка студија открила дека жените кои пијат три чаши млеко дневно, тројно го зголемуваат ризикот од карцином на дојка во споредба со луѓе кои пијат половина чаша или помалку (карциномот на дојка е редок или воопшто го нема во култури каде што не се користи животинско млеко).

Познато е дека хормоните и факторите на раст имаат канцероген потенцијали, но ова се покажало и за синтетичките додатоци на витаминот Д со кој често се „збогатува“ млекото и другите производи. Пациентите во просек консумираат 2 пати повеќе синтетички витамин Д од другите.

Приказната за причините не завршува тука. Бројот на пациенти се зголемува со потрошувачката на тесто, шеќер и некои видови на месо (особено свинско месо), а се намалува со потрошувачката на суров зеленчук и риба.

Градниците, а особено тесниот градник, го мултиплицираат ризикот. На пример, жените кои носат градник барем 12 часа на ден, го зголемуваат ризикот за повеќе од 20 пати (во споредба со оние кои ретко или никогаш не го користат), особено кога станува збор за градници со метални засилувања.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Жени внимавајте: Ова сите го пијат, а го зголемува ризикот од карцином на дојка

-Реклама-

Знаеме дека Јапонките ретко добиваат карцином на дојка, но се чини дека тоа не се должи само на витата линија.

Реклама

Една норвешка студија открила дека луѓето кои пијат три чаши млеко на ден, тројно го зголемуваат ризикот од карцином на дојка во споредба со луѓето кои пијат половина чаша или помалку.

И’ не е некоја вест да се каже дека ракот на дојка е во експанзија. Според сите извештаи, млекото е одговорно за зголемениот ризик од карцином на дојка. Претходно се сметало дека млекото само го забрзува развојот на постојниот карцином, но сега норвешките научници тврдат дека тоа го активира.

Најпогодени се во Финска, Шведска, Велика Британија, Канада и САД. Сите овие се држави кои ја предводат потрошувачката на млеко. Норвешка студија открила дека жените кои пијат три чаши млеко дневно, тројно го зголемуваат ризикот од карцином на дојка во споредба со луѓе кои пијат половина чаша или помалку (карциномот на дојка е редок или воопшто го нема во култури каде што не се користи животинско млеко).

Познато е дека хормоните и факторите на раст имаат канцероген потенцијали, но ова се покажало и за синтетичките додатоци на витаминот Д со кој често се „збогатува“ млекото и другите производи. Пациентите во просек консумираат 2 пати повеќе синтетички витамин Д од другите.

Приказната за причините не завршува тука. Бројот на пациенти се зголемува со потрошувачката на тесто, шеќер и некои видови на месо (особено свинско месо), а се намалува со потрошувачката на суров зеленчук и риба.

Градниците, а особено тесниот градник, го мултиплицираат ризикот. На пример, жените кои носат градник барем 12 часа на ден, го зголемуваат ризикот за повеќе од 20 пати (во споредба со оние кои ретко или никогаш не го користат), особено кога станува збор за градници со метални засилувања.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО