Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Овие ПЕТ сипмтоми ви yкажуваат на проблеми со срцето

-Реклама-

Ако се чувствувате уморни, имате отежнато дишење или оток – посетете кардиолог!

Реклама

Општо се верува дека првите знаци на проблеми со срцето почнуваат да се појавуваат дури по 45-50 години од животот.

-Реклама-

Сепак, лекарите веруваат дека овие теории се застарени и дека срцевите и мозочните удари, нарушувањата на срцевиот ритам и необјаснетите болки во градите се почесто се појавуваат кај многу помлади луѓе. Во светот, смртноста од кардиоваскуларни болести се зголемува кај луѓето на возраст од 25-30 години.

-Реклама-

Како да знаете дека вашето срце почнало предвреме да старее и дека сте изложени на ризик од развој на кардиоваскуларни болести?

Постојат пет знаци кои укажуваат дека најважниот орган почнал да „се заморува“ и не се болка во градите или висок крвен притисок.

1. Зголемен замор

Како по правило, поради срцева слабост, мускулите се помалку снабдени со кислород. Поради ова, потешко е да се толерира каква било физичка активност, па дури и работа која не вклучува замор.

2. Намалена издржливост

Овој симптом произлегува од претходниот. Но, присуството на благи заболувања не значи дека е неопходно да се зголеми физичката активност. Најдобро би било да се консултирате со лекар кој ќе ја утврди причината за оваа намалена издржливост и ќе ви препише терапија според резултатите.

3. Скратен здив

Чувството на недостаток на здив за време на физичката активност покажува дека срцето послабо пумпа крв, што резултира со недостаток на кислород. Во овој случај, вежбите за дишење и одредени лекови можат да помогнат, но само ако лекарот ги препишал.

4. Отоци

Ова е најчестиот симптом на раните проблеми со срцето. Како што забележуваат кардиолозите, во случај на оток, не треба веднаш да „притискате“ на диуретици или да се обидувате да ги ублажите симптомите со контрастен туш.

Отоците кои се резултат на послаба работа на срцето се лекуваат со лекови.

5. Неправилен пулс

Аритмијата е највпечатливиот знак дека срцето повеќе не може да се справи со оптоварувањето. Кога е во напредната фаза, може да предизвика влошување на протокот на крв во мозокот, вртоглавица, па дури и губење на свеста.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Овие ПЕТ сипмтоми ви yкажуваат на проблеми со срцето

-Реклама-

Ако се чувствувате уморни, имате отежнато дишење или оток – посетете кардиолог!

Реклама

Општо се верува дека првите знаци на проблеми со срцето почнуваат да се појавуваат дури по 45-50 години од животот.

Сепак, лекарите веруваат дека овие теории се застарени и дека срцевите и мозочните удари, нарушувањата на срцевиот ритам и необјаснетите болки во градите се почесто се појавуваат кај многу помлади луѓе. Во светот, смртноста од кардиоваскуларни болести се зголемува кај луѓето на возраст од 25-30 години.

Како да знаете дека вашето срце почнало предвреме да старее и дека сте изложени на ризик од развој на кардиоваскуларни болести?

Постојат пет знаци кои укажуваат дека најважниот орган почнал да „се заморува“ и не се болка во градите или висок крвен притисок.

1. Зголемен замор

Како по правило, поради срцева слабост, мускулите се помалку снабдени со кислород. Поради ова, потешко е да се толерира каква било физичка активност, па дури и работа која не вклучува замор.

2. Намалена издржливост

Овој симптом произлегува од претходниот. Но, присуството на благи заболувања не значи дека е неопходно да се зголеми физичката активност. Најдобро би било да се консултирате со лекар кој ќе ја утврди причината за оваа намалена издржливост и ќе ви препише терапија според резултатите.

3. Скратен здив

Чувството на недостаток на здив за време на физичката активност покажува дека срцето послабо пумпа крв, што резултира со недостаток на кислород. Во овој случај, вежбите за дишење и одредени лекови можат да помогнат, но само ако лекарот ги препишал.

4. Отоци

Ова е најчестиот симптом на раните проблеми со срцето. Како што забележуваат кардиолозите, во случај на оток, не треба веднаш да „притискате“ на диуретици или да се обидувате да ги ублажите симптомите со контрастен туш.

Отоците кои се резултат на послаба работа на срцето се лекуваат со лекови.

5. Неправилен пулс

Аритмијата е највпечатливиот знак дека срцето повеќе не може да се справи со оптоварувањето. Кога е во напредната фаза, може да предизвика влошување на протокот на крв во мозокот, вртоглавица, па дури и губење на свеста.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО