Tuesday, May 21, 2024
21.8 C
Skopje

Дали некогаш сте пиеле кафе со бибер: Кога ќе слушнете за што е добро, ќе го подготвувате секој ден

-Реклама-

Ако сакате да пиете кафе, тогаш треба да му додадете состојка која ќе ве направи посреќни.

Реклама

Традицијата за додавање бибер во кафето настанала пред многу векови, кога арапските трговци размислувале да ги пржат зрната кафе со бибер за да го задржат вкусот и мирисот подолго. Подоцна се покажало дека освен што го „зачувува“ вкусот на кафето, биберот може да му донесе и големи придобивки на организмот.

-Реклама-

Дали знаете во што е тајната? Едноставно е. Комбинацијата на кафе и бибер го стимулира производството на „хормонот на среќата“.

-Реклама-

Комбинацијата на кафе и бибер го стимулира производството на хормонот на среќата серотонин скоро исто како чоколадото, а во исто време содржи минимална количина на калории. Пеперинот (активната состојка на биберот) ги забрзува метаболичките процеси и обезбедува ефикасна детоксикација на организмот – препорачуваме на сите кои сакаат да ослабат да посветат посебно внимание на пијалокот.

Покрај бибер, во кафето може да се додаде и црвен чили пипер. Биберот ќе додаде повеќе вкус, додека чилито ќе му даде на пијалокот поголема острина. Експертите не им препорачуваат такво кафе на луѓе кои страдаат од гастроинтестинални заболувања – биберот може да стане премногу силен надразнувач за воспалените мукозни мембрани.

Состојки: четири лажички мелено кафе, половина лажичка мелен бибер, прстофат цимет, морско оревче по вкус

Подготовка: Измешајте ги сите состојки, истурете 0,5 ml вода и варете додека не се појави пена.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Дали некогаш сте пиеле кафе со бибер: Кога ќе слушнете за што е добро, ќе го подготвувате секој ден

-Реклама-

Ако сакате да пиете кафе, тогаш треба да му додадете состојка која ќе ве направи посреќни.

Реклама

Традицијата за додавање бибер во кафето настанала пред многу векови, кога арапските трговци размислувале да ги пржат зрната кафе со бибер за да го задржат вкусот и мирисот подолго. Подоцна се покажало дека освен што го „зачувува“ вкусот на кафето, биберот може да му донесе и големи придобивки на организмот.

Дали знаете во што е тајната? Едноставно е. Комбинацијата на кафе и бибер го стимулира производството на „хормонот на среќата“.

Комбинацијата на кафе и бибер го стимулира производството на хормонот на среќата серотонин скоро исто како чоколадото, а во исто време содржи минимална количина на калории. Пеперинот (активната состојка на биберот) ги забрзува метаболичките процеси и обезбедува ефикасна детоксикација на организмот – препорачуваме на сите кои сакаат да ослабат да посветат посебно внимание на пијалокот.

Покрај бибер, во кафето може да се додаде и црвен чили пипер. Биберот ќе додаде повеќе вкус, додека чилито ќе му даде на пијалокот поголема острина. Експертите не им препорачуваат такво кафе на луѓе кои страдаат од гастроинтестинални заболувања – биберот може да стане премногу силен надразнувач за воспалените мукозни мембрани.

Состојки: четири лажички мелено кафе, половина лажичка мелен бибер, прстофат цимет, морско оревче по вкус

Подготовка: Измешајте ги сите состојки, истурете 0,5 ml вода и варете додека не се појави пена.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО