Monday, April 15, 2024
27.8 C
Skopje

Несаканите влакна на брадата може да укажуваат на некои промени во телото

-Реклама-

Сите имаме светли влакна кои го покриваат лицето и вратот, и сосема е нормално да се појави некое потемно меѓу нив.

Реклама

Меѓутоа, ако забележите повеќе од вообичаеното количество темни влакна на брадата и вратот, тоа може да укаже на медицинска состојба што треба дополнително да ја испитате.

-Реклама-

Количината на влакна на лицето често зависи од вашата генетика, возраст и хормони. Тестостеронот е општо познат како машки полов хормон, но секој го има – жените едноставно имаат пониски нивоа. Овој хормон има врска со диктирањето на растот на влакната на телото.

-Реклама-

Може да забележите дека вклучително и влакната на лицето се менуваат во текот на вашиот живот поради голем број фактори, почнувајќи од пубертетот, потоа бременоста и менопаузата.

Ова често се должи на промени во нивото на хормоните. Имајте на ум дека малку влакна на брадата, вратот, горната усна и лицето се сосема нормални и нема од што да се вознемирувате.

Меѓутоа, ако имате темни влакна на лицето, вратот, градите и стомакот, како и на долниот дел на грбот, задникот или бутовите, или може да се сведе на нешто што се нарекува хирзутизам.

Според упатствата на NHS, хирзутизмот е поврзан со андрогени хормони и може да се активира ако се зголемат нивоата на овие хормони или ако вашето тело стане почувствително на нив.

Ненадејните промени во влакната на лицето може да значат дека вашето тело испраќа сигнал дека нешто се променило. Постојат голем број медицински состојби кои можат да предизвикаат промена на нивото на хормоните или хормонална нерамнотежа.

- Advertisement -
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
spot_img

ПОПУЛАРНО

Несаканите влакна на брадата може да укажуваат на некои промени во телото

Реклама

Сите имаме светли влакна кои го покриваат лицето и вратот, и сосема е нормално да се појави некое потемно меѓу нив.

Меѓутоа, ако забележите повеќе од вообичаеното количество темни влакна на брадата и вратот, тоа може да укаже на медицинска состојба што треба дополнително да ја испитате.

Количината на влакна на лицето често зависи од вашата генетика, возраст и хормони. Тестостеронот е општо познат како машки полов хормон, но секој го има – жените едноставно имаат пониски нивоа. Овој хормон има врска со диктирањето на растот на влакната на телото.

Може да забележите дека вклучително и влакната на лицето се менуваат во текот на вашиот живот поради голем број фактори, почнувајќи од пубертетот, потоа бременоста и менопаузата.

Ова често се должи на промени во нивото на хормоните. Имајте на ум дека малку влакна на брадата, вратот, горната усна и лицето се сосема нормални и нема од што да се вознемирувате.

Меѓутоа, ако имате темни влакна на лицето, вратот, градите и стомакот, како и на долниот дел на грбот, задникот или бутовите, или може да се сведе на нешто што се нарекува хирзутизам.

Според упатствата на NHS, хирзутизмот е поврзан со андрогени хормони и може да се активира ако се зголемат нивоата на овие хормони или ако вашето тело стане почувствително на нив.

Ненадејните промени во влакната на лицето може да значат дека вашето тело испраќа сигнал дека нешто се променило. Постојат голем број медицински состојби кои можат да предизвикаат промена на нивото на хормоните или хормонална нерамнотежа.


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
- Реклама -

ПОПУЛАРНО